Εικόνες ντροπής στο Πέραμα: Γονείς πιάστηκαν στα χέρια- Δεν θέλουν προσφυγόπουλα στο σχολείο

Εικόνες μεγάλης έντασης εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πέραμα, στον απόηχο της εισβολής της Χρυσής Αυγής σε δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, ότι «οι θρασύδειλοι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν, όπως δεν πέρασαν κι όσες φορές επιχειρήθηκαν στο παρελθόν». Το υπουργείο τονίζει, πως πρέπει «να θεωρείται δεδομένο, ότι τα παιδιά των προσφύγων θα πάνε σχολείο», και προσθέτει, ότι σε κάθε ανάλογη ενέργεια επιβάλλεται να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.

Καθιστά επίσης σαφές με τον πιο απόλυτο τρόπο, ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο ελεγμένα υγειονομικά. «Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είχε έλλειψη ενημέρωσης κι αυτό να το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για ρατσιστικές συμπεριφορές», προσθέτει.

Τέλος, το υπουργείο χαιρετίζει την συμπεριφορά εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών, που «εν τέλει υποδέxονται τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία με Ευθύνη, Αλληλεγγύη και Αγάπη», όπως αναφέρει.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη χθεσινή συζήτηση ήταν παρόντες γονείς μαθητών, οι οποίοι διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους και τελικά πιάστηκαν στα χέρια. Ορισμένοι από αυτούς αντιδρούν στη φοίτηση παιδιών προσφύγων στο δημοτικό σχολείο του Νέου Ικονίου, καθώς -όπως υποστηρίζουν- δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Η συνεδρίαση σταμάτησε για λίγη ώρα, με σκοπό να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το δημοτικό συμβούλιο έγινε στη σκιά όσων εκτυλίχθηκαν στο συγκεκριμένο σχολείο την Τρίτη, με την εισβολή της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό. Την Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με τα όσα συνέβησαν στο σχολείο. Στα βίντεο διακρίνονται οι Χρυσαυγίτες που προσπαθούν να εισβάλουν στο δημοτικό, σπρώχνοντας όσους προσπαθούν να τους εμποδίσουν, με κάποιους γονείς μαθητών να φωνάζουν «Έξω».

Η δημοτική αρχή Περάματος αποφάσισε να εντάξει στην δεύτερη Τακτική Συνεδρίαση το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων όπου θα φοιτήσουν τις απογευματινές ώρες στο συγκεκριμένο σχολείο έπειτα από την λήξη του ωραρίου των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η ένταση δημιουργήθηκε επειδή από τη μία γονείς μαθητών αντιδρούν στην απόφαση Δημάρχου επειδή όπως υποστηρίζουν ελήφθη χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την φοίτηση των προσφυγόπουλων αλλά και γιατί ανησυχούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ένταση και στο Κερατσίνι

Επεισόδια σημειώθηκαν την Τετάρτη και στο Κερατσίνι, με γονείς μαθητών να αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων.

Η ένταση επικράτησε έξω από το 5ο Δημοτικό σχολείο Κερατσινίου. Στο σημείο βρέθηκε μία ομάδα αντιφασιστικών οργανώσεων, που διαδήλωσαν υπέρ της ένταξης των παιδιών προσφύγων στα σχολεία, αλλά και αστυνομική δύναμη.