Συνελήφθη ένας από τους τρεις αρχηγούς της μαφίας των Ρομά

Στα χέρια των αντρών της Ασφάλειας Αμαρουσίου και της Βορειοανατολικής Αττικής έπεσε ύστερα από αστυνομική επιχείρηση στον Πειραιά ο 35χρονος φερόμενος ως Αρχηγός της “Μαφίας των Ρομά”.

Μετά από δύο μήνες έρευνα την Τετάρτη το απόγευμα συνελήφθη ο περιβόητος  “Σέφκης” , όπως αναφέρεται σε πολλές από τις ηχογραφημένες συνομιλίες που έχουν στην διάθεσή τους οι Αρχές.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αρχηγός όπως και άλλα αρχηγικά μέλη κατάφεραν να διαφύγουν εγκαίρως κατά την μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στις αρχές του Νοεμβρίου, αφού εκμεταλλεύτηκαν τις πληροφορίες που έλαβαν αξιωματικό της Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, για τον οποίο, όπως και για άλλους δύο υπάρχει εξίσου έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε βάρος τους.

Οι άντρες της Ασφάλειας Αμαρουσίου που επιφορτίστηκαν να φέρουν σε πέρας αυτή την υπόθεση είχαν κάποιες πληροφορίες ότι είχε βρει κρησφύγετο σε σπίτι Πειραιά και ύστερα, από αρκετές ημέρες παρακολούθησης η αστυνομική επιχείρηση έγινε και τον έπιασαν μέσα σε μία καφετέρια.

Ο τρόπος οργάνωσης της “Μαφίας των Ρομα” ήταν κατά τα πρότυπα της ιταλικής Καμόρα. Δύο οι κεντρικές εγκληματικές οργανώσεις που είχαν τουλάχιστον 5 υποομάδες. Η δεύτερη είχε έδρα την βίλα του δεύτερου “Σέφκη” στον Ασπρόπυργο, στο υπόγειο του οποίο βρέθηκαν μεταξύ άλλων, φύλλα χρυσού και 120 κιλά ασήμι σε ράβδους.Μάλιστα, ήταν τέτοια η βιασύνη του να ξεφύγει τότε, που οι αστυνομικοί κατά την έφοδο βρήκαν μέχρι και την τηλεόραση ανοιχτή.

Κεντρικό ρόλο υπενθυμίζεται πως είχε και ο πασίγνωστος επιχειρηματίας από τον χώρο των ενδυμάτων, γνωστός και από την επεισοδιακή σχέση που είχε με γνωστό μοντέλο, όπου είχε πυροβολήσει και τραυματίσει σοβαρά την αδερφή της. Αυτός ήταν ο βασικός κλεπταποδόχος των πιο σπουδαίων δαχτυλιδιών, κοσμημάτων και ρολογιών τα οποία μεταπωλούσε σε επίσης πασίγνωστο κοσμηματοπωλείο του Κολωνακίου, το οποίο “εμπορεύεται” μεταχειρισμένα ρόλεξ κλπ. που πουλάει σε χαμηλότερες τιμές.

Η Μαφία είχε αναπτύξει όπως όλες οι εγκληματικές οργανώσεις και ένα δικό της “λεξιλόγιο”, όλοι έφεραν κωδικά ονόματα και συνήθιζαν να συνεννοούνται σε διαλέκτους Ρομά για να δυσκολεύουν τις Αρχές στην παρακολούθηση, οι οποίες χρειάστηκε να αποτανθούν σε άλλους Ρομά για να μεταφράσουν πολλές από αυτές τις συνομιλίες. Η διάρρηξη είχε την κωδική ονομασία “πάμε να παίξουμε ένα 5×5”.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες δεν αρκούνταν μόνο στο να αδειάσουν χρηματοκιβώτια στα σπίτια των θυμάτων, αλλά συνήθιζαν πριν φύγουν να κάνουν βανδαλισμούς, δίχως λόγο μόνο και μόνο για να διασκεδάσουν. Για παράδειγμα βούλωναν νεροχύτες και άνοιγαν τέρμα τις βρύσες και έτσι πλημμύριζαν τα σπίτια που είχαν “χτυπήσει”, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες ζημιές στο πέρασμά τους.

Οι αναλύσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας για τη δράση της μαφίας των Ρομά που δραστηριοποιούνταν από το 2012, αναδεικνύει και το μέγεθος της ζημιάς που είχαν κάνει: Πάνω από 2000 επιθέσεις σε όλη τη χώρα από τις οποίες έχουν εξιχνιαστεί μόλις οι 300, τζίρος στα δύο χρόνια δράσης που ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ, δίκτυο ιατρικής και νομικής υποστήριξης όταν κάποια από τα μέλη της φαμίλιας είχαν πρόβλημα και το κυριότερο εντυπωσιακό επιχειρησιακό πλάνο.