Συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στη Χίο- 8 τραυματίες

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στη Σούδα της Χίου μεταξύ μεταναστών.

Τα επεισόδια άρχισαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όταν εισήλθαν μετανάστες στο λεωφορείο, που τους μεταφέρει στην ΒΙΑΛ περίπου στις 3 το απόγευμα.

Κάποιοι μετανάστες άρχισαν να σπάνε τα τζάμια του λεωφορείου, πετώντας μπουκάλια ο ένας στο κεφάλι του άλλου, ενώ κάποιοι εισήλθαν στο λεωφορείο με σιδηρολοστούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συμπλοκή αντέδρασε ιδιοκτήτης καφενείου στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας, λίγα μέτρα μακρύτερα από τον καταυλισμό της Σούδας ο οποίος άρχισε να ρίχνει βολές στον αέρα κάνοντας χρήση της κυνηγετικής του καραμπίνας.

Τα, αρχικά περιορισμένης έκτασης, επεισόδια επεκτάθηκαν στη γύρω περιοχή με αποτέλεσμα ομάδα μεταναστών να κινηθεί προς ταβέρνα της περιοχής.  Οι  θαμώνες μες στον πανικό  εγκατέλειψαν άμεσα το κατάστημα. Μη έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας όπλισε την κυνηγετική του καραμπίνα και έριξε βολές στον αέρα με σκοπό να αποτρέψει την είσοδο των μεταναστών στο κατάστημά του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνολικά έριξε 5 βολές στον αέρα με αποτέλεσμα να συλληφθεί λίγη ώρα αργότερα από το Λιμεναρχείο, στο κρατητήριο του οποίου θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα το πρωί οπότε και θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου.

Στις συμπλοκές πήραν μέρος περί τα 20 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες Αφγανοί, Αλγερινοί και Παλαιστίνιοι.

Αστυνομική δύναμη δεν υπήρχε στην περιοχή εκείνη την στιγμή, αφού το πρωί της Κυριακής αποχώρησαν από τη Χίο για την Θεσσαλονίκη δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες θα αντικατασταθούν με άλλες.

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό περιγράφει τα περιστατικά:

“Συμπλοκή έλαβε χώρα, μεσημβρινές ώρες σήμερα, κατά την μεταφορά – άφιξη αλλοδαπών από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων ”ΒΙΑΛ” στην δομή φιλοξενίας ”ΣΟΥΔΑ” Χίου, μεταξύ ομάδων αλλοδαπών, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στην περιοχή της χερσαίας ζώνης Νέας Ιχθυόσκαλας Χίου.

Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, αλλοδαποί κατευθύνθηκαν έμπροσθεν καταστήματος εστίασης που δραστηριοποιείται στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά αλλοδαπών καθώς και του ιδιοκτήτη του καταστήματος, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου ”ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ”, για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Παράλληλα, οικείο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του καταστήματος εστίασης, προέβη στη ρίψη πυροβολισμών σε ασφαλή τομέα, με νόμιμη κυνηγετική καραμπίνα, ο οποίος ακολούθως συνελήφθη.

Διενεργείται προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.”

«Φοβήθηκα για τη ζωή μου και πυροβόλησα»

«Φοβήθηκα για τη ζωή μας», είπε στο alitheia.gr ο ιδιοκτήτης του καφενείου. «Αν δεν έριχνα με το κυνηγετικό να φοβηθούν, τώρα θα μετράγαμε θύματα, καθώς η Αστυνομία, δεν ξέρω γιατί, ήταν απούσα»

Ολα άρχισαν, σύμφωνα με το alitheia.gr, όταν εισήλθαν οι μετανάστες στο λεωφορείο, που τους μεταφέρει στην ΒΙΑΛ.

Οπως είπε αυτόπτης μάρτυρας «ξαφνικά, δεν πίστευα στα μάτια μου, είδα να σπάνε τα τζάμια του Λεωφορείου, διάφορες εθνότητες να σπάνε μπουκάλια ο ένας στο κεφάλι του άλλου, ενώ τρίτοι να εισέρχονται στο Λεωφορείο με σιδηρολοστούς. Οι μάχες επεκτάθηκαν αυτόματα στους γύρω χώρους, με ανελέητο πετροπόλεμο, που ξέσπαγε πάνω στο καφενείο, το οποίο πανικόβλητοι εγκατέλειπαν οι πελάτες, ενώ τα γύρω αυτοκίνητα δέχονταν βροχή από πέτρες, μπουκάλια ακόμα και τσιμεντόλιθους».