"Στα χέρια" ήρθαν αγρότες με απεργούς ναυτικούς στο Ηράκλειο - Σοβαρά επεισόδια (video)

Τεταμένο είναι το κλίμα στο λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εξαγριωμένοι με την απεργία των ναυτικών αγρότες θέλησαν να λύσουν τους κάβους του πλοίου BLUE HORIZON. Οι αγρότες διαμαρτύρονται καθώς εξαιτίας της απεργίας, τα προϊόντα τους βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη σήψη.

Ο λιμενάρχης Δημήτρης Σαιτάκης  τραυματίστηκε ελαφρά χτυπώντας σε μια πόρτα. Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει ωστόσο η διέλευση του ασθενοφόρου παρεμποδίστηκε με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μεταφορά του κ. Σαϊτάκη στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο λιμενάρχης είναι καλά στην υγεία του.

Ομάδα αγροτών πέταξε φωτοβολίδες και από την πλευρά τους οι απεργοί της Ομοσπονδίας “απάντησαν” πετώντας νερό με μάνικες στους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τα εμπορεύματά τους να σαπίζουν. Οι τελευταίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν και τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με τις εταιρίες που συνεργάζονται.

Λίγο αργότερα το πλοίο αναχώρησε για τη Ρόδο με αποτέλεσμα οι αγρότες να εξαγριωθούν ακόμα περισσότερο, καθώς πέταξαν καπνογόνα στα γραφεία-εκδοτήρια της ΑΝΕΚ, προκαλώντας πυρκαγιά. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να σβήσουν τις εστίες.

Σύμφωνα με το ekriti.gr, η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη στο εκδοτήριο της ΑΝΕΚ στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς οι αγρότες δεν επιτρέπουν στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να προσεγγίσουν το σημείο και να σβήσουν την πυρκαγιά! Οι αγρότες, απαιτούν από τον Λιμενάρχη Ηρακλείου κ. Δημήτρη Σαϊτάκη να επιστρέψει το πλοίο που αναχώρησε αργά το απόγευμα από το λιμάνι και το οποίο απέπλευσε εν μέσω των σοβαρών επεισοδίων.

Λόγω των υλικών που υπάρχουν μέσα στο εκδοτήριο σημειώνονται συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ άνδρες του Λιμεναρχείου επιχείρησαν να απομακρύνουν τον κόσμο για να μην υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις.

img_20161209_192642.jpg
Στο λιμάνι βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος έχει και αυτός διαβουλεύσεις με το υπουργείο προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.
15417817_1314812945236285_1426063581_o.jpg

Η κατάσταση στο λιμάνι του Ηρακλείου άρχισε να “σιγοβράζει” από το μεσημέρι, καθώς εκεί έφτασαν με τα αγροτικά αυτοκίνητα εκατοντάδες αγρότες από την Μεσσαρά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και την Σητεία, οι οποίοι κρατούσαν επίσης και μαύρες σημαίες.

Οι πρώτοι αγρότες έφτασαν στο λιμάνι λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα, με κύριο αίτημα να φύγει το πλοίο ασφαλείας.

Επιστράτευση των ναυτεργατών εξετάζει το Υπουργείο Ναυτιλίας

Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη όπου εξαγριωμένοι αγρότες ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια με τους απεργούς ναυτικούς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των ναυτεργατών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα ιδιαίτερα οξυμένα πνεύματα ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ “υπομονή μέχρι αύριο το πρωί» οπότε και συνεδριάζει η ΠΝΟ.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως πιστεύει ότι θα πρυτανεύσει η λογική, από τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση. «Προσπάθησα μία εβδομάδα να επικρατήσει η λογική και ακολούθησα ήπιους τόνους. Θεωρώ ότι αύριο τα πράγματα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που όλοι θα καταλάβουν πως η κατάσταση πρέπει να εκτονωθεί. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βάλουμε τους ναυτικούς να μαλώνουν με τους νησιώτες» είπε και σημείωσε με νόημα ότι «αν μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ δεν έχει δοθεί λύση, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στο γιατί δεν επανδρώνεται και ένα δεύτερο πλοίο ασφαλείας προκειμένου να διευκολυνθούν οι αγρότες, ο Υπουργός σημείωσε ότι ο νόμος απαιτεί την ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο. «Κάνουμε ότι μπορούμε και αυτό το κατανοεί και η κοινή γνώμη. Χρειάζεται ψυχραιμία» πρόσθεσε.

Ζήτησαν να κηρυχθεί ο δήμος Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Την κήρυξη της Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησε με επιστολή του ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αν. Ιωάννου.

Στην επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς Δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.

Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο,  αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα»  καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.