Προφυλακιστέος κρίθηκε και πάλι ο Ανδρέας Μαρτίνης, όπως αποφάσισε ο Ανακριτής Διαφθοράς την Τετάρτη. Προηγήθηκε η απολογία του ήδη κρατούμενου για την υπόθεση των δωρεάν νοσηλειών που παρείχε το Ερρίκος Ντυνάν σε επιφανείς πολίτες την περίοδο 2007-2010.
Ο 75χρονος πρώην Πρόεδρος του νοσηλευτικού ιδρύματος, μετά τη σχεδόν 3ωρη απολογία του επέστρεψε και πάλι στις φυλακές, όπου ήδη είναι προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση δωροδοκίας του από την Hospitalia International, έχοντας ακόμη μία προφυλάκιση σε βάρος του.
Η κατηγορία που κλήθηκε σήμερα να απολογηθεί ο κ. Μαρτίνης αφορά το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία και τη νοσηλεία περίπου 50 γνωστών πολιτικών , ανθρώπων των ΜΜΕ κ.ά. με σημαντικές εκπτώσεις κόστους ή ακόμη και εντελώς δωρεάν, τακτική που φαίνεται να ζημίωσε το Ερρίκος Ντυνάν με ποσό πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ιδρύματος, τον οποίον συνόδευσαν στον ανακριτή οι συνήγοροι του Θόδωρος Μαντάς και Αδαμαντία Αγγελέτου -γνωστή από την υπόθεση του κυκλώματος των φυλακών και τη σχέση της με τον Παναγιώτη Βλαστό- φέρεται να αποδέχθηκε απολογούμενος πως πράγματι έγιναν οι συγκεκριμένες νοσηλείες, ισχυριζόμενος ωστόσο πως δεν παρασχέθηκαν δωρεάν, αλλά με έκπτωση που έγινε μόνο στα ποσά που δεν κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία των ασθενών.
Ο κατηγορούμενος επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι το Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαισίου, δύναται να παρέχει δωρεάν νοσηλεία ευπαθών ομάδων, αλλά και κατά περίπτωση, ασθενών ειδικών κατηγοριών. Αυτού του τύπου οι νοσηλείες, γίνονταν – πως φέρεται να είπε- με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού η της Αρχιεπισκοπής.
Για τις επίμαχες περιπτώσεις ο κ. Μαρτίνης φέρεται να ισχυρίζεται πως η έκπτωση που έγινε αφορούσε ουσιαστικά το εμπορικό κέρδος του νοσοκομείου, ενώ τόνισε πως οι αποφάσεις για τις νοσηλείες αυτές δεν λήφθηκαν αυθαίρετα από τον ίδιο, αλλά κατόπιν εισηγήσεων που αποδέχθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Ερρίκος Ντυνάν. Τέλος φαίνεται να εξέφρασε την άποψη πως οι επίμαχες νοσηλείες των επιφανών ασθενών επέδρασαν στην αναβάθμιση του κύρους του νοσοκομείου, καθώς οι εν λόγω ασθενείς-πολιτικοί, εκδότες κ.ά.- αποτελούσαν διαφήμιση για τις υπηρεσίες του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ