Προσοχή !!!! Aπάτες στην πλάτη της Airbnb

Διεθνείς απατεώνες κάνουν χρήση των μεγάλων δυνατοτήτων που δίνει η τεχνολογία και, στην πλάτη της πασίγνωστης εταιρείας Airbnb που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην ενοικίαση διαμερισμάτων σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, εξαπατούν καλοπροαίρετους πελάτες της μεγάλης εταιρείας δημιουργώντας, πέραν όλων των άλλων, ρωγμές στο κύρος της. Η Υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος στην Αθήνα αδυνατεί να προστατέψει έλληνες καταναλωτές που έχουν χάσει μεγάλα ποσά. Έτσι το θέμα έχει αναλάβει Ιντερπόλ η οποία προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από τα εικονικά διαμερίσματα που “πωλούνται” στο διαδίκτυο σε καλοπροαίρετους τουρίστες. Προκαλεί αιφνιδιασμό η καταγγελία μιας οικογένειας γιατρών από την Αθήνα η οποία εξαπατήθηκε, και δεν μπορεί να βρει το δίκιο της, καθώς η επικοινωνία με την εταιρεία είναι αδύνατη. Η καταγγελία έγινε στο politisonline και υπάρχουν όλα τα αποδεικτικά για την έρευνα των αρμοδίων άρχων.

Μας γράφουν:

“Βρήκαμε ένα διαμέρισμα στο Μαϊάμι και ζητήσαμε να το κλείσουμε για τρεις μέρες, από τις 25 ως τις 28 που Δεκεμβρίου. Ήρθε απάντηση που φαινόταν εντελώς κανονική και έλεγε ότι έγινε η κράτηση και περιείχε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη στον οποίο έπρεπε να πληρώσουμε… και το κάναμε… Από εκεί και πέρα δεν μας έστειλαν επιβεβαίωση κράτησης, αυτό μας έβαλε σε υποψίες και τελικά καταλάβαμε ότι είχαμε εξαπατηθεί… Η επικοινωνία με την airbnb είναι εξαιρετικά περίπλοκη, για να μην πω ότι είναι αδύνατη αν δεν είσαι ειδικός στους υπολογιστές. Τα τηλέφωνα δεν απαντούν ποτέ ενώ τα μέιλ που έστειλα σε διάφορες διευθύνσεις μένουν αναπάντητα.Το διαμέρισμα-μαϊμού υπήρχε για τουλάχιστον άλλες δέκα μέρες στο site ενώ εγώ τους είχα ειδοποιήσει αμέσως για την απάτη και προφανώς δεν ήταν το μόνο. Σίγουρα πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εξαπατηθεί. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μου πρότεινε να κάνω μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς μου(!!!!) ενώ δεν κατέγραψε καν την καταγγελία εφόσον δεν υπάρχει μήνυση… Στην υπηρεσία προστασίας καταναλωτή επίσης με παρέπεμπε ο ένας στον άλλο χωρίς κανένα τελικό αποτέλεσμα.
Μια εβδομάδα αργότερα βρήκαμε άλλο διαμέρισμα, πάλι μέσω airbnb, κάναμε κράτηση η οποία υπάρχει ακόμη. Μόλις όμως έγινε η κράτηση η ιδιοκτήτρια μας έστειλε μήνυμα ζητώντας μας να της στείλουμε έξτρα 300 δολάρια για εγγύηση. Αρνηθήκαμε λέγοντας ότι έχουμε μόλις εξαπατηθεί και της κάναμε copy paste τον κανονισμό που λέει να μην στέλνουμε ποτέ χρήματα στους ιδιοκτήτες. Μας έστειλε αρκετά μηνύματα που μας πίεζε να στείλουμε τα χρήματα στη γραμματέα της… Αυτά τα μηνύματα τα κάναμε flag στην airbnb, όμως ακόμη δεν έχουμε λάβει καμία ειδοποίηση. Προφανώς πρέπει να ακυρώσουμε αυτό το δωμάτιο και να πληρώσουμε και penalty… Επίσης πρέπει να βρούμε άλλο δωμάτιο, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο μιάς και δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα γιατί τα Χριστούγεννα είναι υψηλότατη σεζόν για τη Φλόριντα και ό,τι βρούμε θα το πληρώσουμε πανάκριβα πια.

Σας επισυνάπτω το μέιλ της κράτησης καθώς και άρθρο της telegram με ανάλογο περιστατικό όπου, μέσω της εφημερίδας, ο άνθρωπος βρήκε άκρη και δικαιώθηκε”.