Χίος: Σοβαρός τραυματισμός πρόσφυγα από πέτρα - Καταγγελίες για επιχειρήσεις ακροδεξιών

Αμείωτη είναι η ένταση με τους πρόσφυγες στη Χίο, καθώς μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, το μεσημέρι της Παρασκευής ένας πρόσφυγας από τη Συρία τραυματίστηκε στο κεφάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματισμός του προκλήθηκε από πέτρα που ρίχτηκε από τα τείχη του καταυλισμού της Σούδας.

Οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν στον τραυματία τις πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ρίχτηκαν στον καταυλισμό από την ίδια πλευρά μολότοφ και κροτίδες. Επίσης σύμφωνα με καταγγελίες, ομάδες εξοπλισμένων με σιδηρολοστούς ακροδεξιών επιχειρούν στην περιοχή.

Ανησυχίες εκφράζουν ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία

Από την πλευρά τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο νησί το τελευταίο διάστημα.

«Ύστερα από μια επίθεση, την Πέμπτη το βράδυ, με μολότοφ και μεγάλες πέτρες εναντίον όσων διαμένουν στη Σούδα, καθώς και άλλα βίαια περιστατικά που σημειώθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αρκετές σκηνές κάηκαν και σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ύπατη Αρμοστεία.

Συνολικά περίπου 100 άνθρωποι – κυρίως οικογένειες – έχασαν το κατάλυμά τους, προσθέτει. Όπως είπαν οι πρόσφυγες στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό, τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», επισημαίνει ο Φιλίπ Λεκλέρκ (Philippe Leclerc), αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα στην ανακοίνωσή του. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», προσθέτει.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον, ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας, σημειώνει.

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων, δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η Γκόρι βαν Γκούλικ (Gauri van Gulik), αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, δηλώνει σε ανακοίνωσή της, πως «αυτές οι αποτρόπαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων δεν μπορεί να επιτρέπεται να συνεχίζονται ατιμωρητί. Τις δυο τελευταίες νύχτες, ύποπτοι ακροδεξιοί πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και τμήματα βράχου κάτω στον καταυλισμό από τα τείχη του κάστρου, προκαλώντας τραυματισμούς και πανικό. Τουλάχιστον ένας πρόσφυγας τραυματίστηκε από μια πέτρα, μόνο αυτό το απόγευμα».

«Η αστυνομία και οι δικαστικές αρχές οφείλουν, όχι μόνο να λάβουν επείγοντα μέτρα για να διερευνήσουν αυτά τα εγκλήματα μίσους και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά καθώς πλησιάζει η τρίτη νύχτα, πρέπει να δράσουν ούτως ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων στο νησί», συμπλήρωσε η κ. Γκούλικ.