"Γυαλιά - καρφιά" το βράδυ η Πατησίων- Συλλήψεις και προσαγωγές (φωτό + video)

Σε 13 συλλήψεις και πέντε προσαγωγές προχώρησαν οι αρχές με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης γύρω από το Πολυτεχνείο την ώρα που χιλιάδες πολίτες, φοιτητές και μαθητές πραγματοποιούσαν ειρηνική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του 1973. Τεταμένη παρέμενε η κατάσταση για αρκετές ώρες καθώς ομάδες ατόμων, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο το υπό κατάληψη κτήριο Γκίνη του Ιδρύματος, καθώς εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν στην οδό Πατησίων.

Επιπλέον οι κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα στους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου ενώ από την πλευρά τους οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Η οδός Πατησίων και οι δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου παρέμειναν κλειστοί για αρκετές ώρες, λόγω των επεισοδίων, με την κατάσταση στην περιοχή να είναι αποπνικτική.

Όλα άρχισαν όταν νεαροί με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους έστησαν οδοφράγματα χρησιμοποιώντας θρανία και καρέκλες που πήραν από τις αίθουσες του Πολυτεχνείου, ενώ έσκισαν, ποδοπάτησαν και έκαψαν μια ελληνική σημαία. Παράλληλα, οι ταραξίες πέταξαν πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας “απάντησαν” με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ που επικαλείται πηγές της αστυνομίας, αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πέταξαν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής. Οι κουκουλοφόροι στην πορεία χωρίστηκαν σε διαφορετικές ομάδες συνεχίζοντας τις ρίψεις μολότοφ και άλλων αντικειμένων κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια “ταμπουρώθηκαν” μέσα στο Πολυτεχνείο. Λίγο πριν τις 22:00 άλλη μια ομάδα που απαρτιζόταν από 50 περίπου κουκουλοφόρους, βγήκε από την οδό Στουρνάρη και πέταξε βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, έσπασε πεζοδρόμια και πέταξε πέτρες σε τηλεοπτικές κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηλίας Ζαγοραίος είχε δώσει άδεια στην ΕΛΑΣ για επέμβαση στο Πολυτεχνείο, εφόσον διαπιστωθεί η διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.


Φωτογραφίες: Ant1 & Ε TV


(φωτό εξωφύλλου: Γιάννης Κολεσίδης)

Επεισόδια και σε άλλες πόλεις

Ένταση προκλήθηκε και έξω από την Πολυτεχνική Σχολή στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thessnews.gr, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ωστόσο μέλη φοιτητικών παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς τους έφραξαν το δρόμο. Σε δεκαέξι προσαγωγές και δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν με την ολοκλήρωση των δύο πορειών για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλονίκη.

Ομάδα ατόμων κινήθηκε προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου με ορμητήριο την Πολυτεχνική Σχολή έστησε οδοφράγματα, εκτοξεύοντας πυροτεχνημάτα, μολότοφ και βεγγαλικά προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά. Αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο μπροστά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο κάηκε ολοσχερώς. Σύμφωνα με τις Αρχές, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. 

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ στα Ιωάννινα ομάδα κουκουλοφόρων που βρέθηκε έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου τραυμάτισε στο μέτωπο με καδρόνι τον αστυνομικό Διευθυντή της πόλης ο οποίος μεταφέρθηκε αμέσως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

giannena2

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, λίγη ώρα μετά το τέλος της πορείας, η οποία είχε ξεκινήσει από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου. Ομάδα αντιεξουσιαστών που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και πέταξε πέτρες. Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης σε 12 συλλήψεις για τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι συλληφθέντες είναι έξι άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας 17 έως 25 ετών. Στην Ασφάλεια Πατρών προσήχθησαν ακόμη 28 άτομα, τα οποία μετά αφέθηκαν ελεύθερα.

%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b1

Ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε για την επέτειο του Πολυτεχνείου και στο Ηράκλειο. Ομάδα νεαρών πέταξε μπογιές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, ενώ έσπασαν και τζαμαρίες εισόδου καταστημάτων προκαλώντας φθορές στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και στην Αγίου Μηνά.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στον Βόλο. Αυτοκίνητα καταστράφηκαν από φωτιές ενώ ζημιές υπέστησαν όλα τα κεντρικά καταστήματα τραπεζών στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσονος. Ενα ενεχυροδανειστήριο δέχθηκε επίθεση και λεηλατήθηκε από τους αντιεξουσιαστές. Αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάτια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός για την διάσωση των παιδιών. Στις φλόγες τυλίχθηκε και η πρόσοψη καταστήματος με χαρτικά, αλλά η άμεση επέμβαση της πυροσβεστκής απέτρεψε τα χειρότερα.

%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82