Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύωρη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και του πληρώματος του επιβατηγού-οχηματαγωγού Norman Atlantic στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής. Είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας.

Στο πλοίο επέβαιναν 478 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, εκ των οποίων 268 είναι Ελληνες. Από το σύνολο των επιβατών 190 έχουν διασωθεί σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ενώ η επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Λιμενικού Νίκο Λαγκαδιανό κάνει λόγο για 175 διασωθέντες, λίγο μετά τις 23.30 το βράδυ. Τρία ιταλικά και ένα ελληνικό ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης Super Puma συνεχίσουν τις αεροδιακομιδές.

Αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επικρατούσαν από το πρωί στην περιοχή έχουν υποχωρήσει κάπως, η επιχείρηση εγκατάλειψης του φλεγόμενου πλοίου και διάσωσης των επιβατών γίνεται με μεγάλη δυσκολία λόγω των ισχυρών ανέμων, της βροχής καθώς και της ομίχλης. Σημειώνεται επίσης ότι λόγω του μεγάλου κυματισμού, το πλοίο μετακινείται συνεχώς.

Μία ομάδα επιβατών έχει ήδη μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και σύμφωνα με την ελληνική κρατική τηλεόραση κάποιοι εξ αυτών είναι Ελληνες.

Δεκάδες ακόμη, Ελληνες και αλλοδαποί, έχουν διασωθεί και βρίσκονται στα παραπλέοντα πλοία, όπως το το επιβατηγό-οχηματαγωγό Cruise Europa, το φορτηγό πλοίο Spirit of Piraeus και το φορτηγό Aby Jeannette.

Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

Το φορτηγό Spirit of Piraeus με 49 διασωθέντες, μεταξύ τους 25 Έλληνες, αποδεσμεύτηκε από την επιχείρηση και έβαλε πλώρη για το Πρίντιζι της Ιταλίας, προκειμένου να αποβιβάσει τους διασωθέντες.

Ο σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη ανέφερε στη ΝΕΡΙΤ ότι τουλάχιστον δύο μέλη των σωστικών συνεργείων έχουν ανέβει πάνω στο πλοίο και οργανώνουν την ασφαλή απομάκρυνση των επιβαινόντων.

Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

Από το πλοίο βγαίνει πλέον λευκός καπνός, κάτι που κάνει αισιόδοξες τις Αρχές ότι η φωτιά στα γκαράζ και τους εσωτερικούς χώρους του πλοίου βρίσκεται σε σχετική ύφεση και είναι δυνατό να παραμείνει υπό έλεγχο, έστω μερικό.

Ενας νεκρός, φόβος για περισσότερους
Τουλάχιστον ένας επιβάτης, ο Ελληνας Γεώργιος Δούλης, έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να διαφύγει μέσω της «γλίστρας» με την οποία γίνεται η κάθοδος σε σωσίβιες λέμβους και άλλα σωστικά μέσα. Η σύζυγός του Θεοδώρα διασώθηκε.

Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

Από αναφορές επιβατών και διασωθέντων υπάρχει ανησυχία και για άλλους επιβάτες, καθώς όπως αναφέρθηκε ένας Ιταλός παπάς έπεσε στη θάλασσα ενώ προσπαθούσε να ανέβει από λέμβο σε παραπλέον φορτηγό πλοίο, ενώ οδηγοί φορτηγών πιθανολογείται ότι κατέβηκαν στα οχήματά τους για να κοιμηθούν, μετά την επιβίβαση στο πλοίο.

Ρυμουλκείται προς το Πρίντιζι… μέχρι νεοτέρας

Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

Το πλοίο σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ρυμουλκείται προς το Πρίντιζι της Ιταλίας, εν μέσω προβλημάτων. Ο κάβος με τον οποίο το τραβούσε ιταλικό ρυμουλκό έσπασε το βράδυ και χρειάστηκε αρκετή ώρα προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνδεση και να συνεχιστεί η ρυμούλκηση. Ωστόσο, τόσο από δημοσιεύματα στα ιταλικά ΜΜΕ όσο και από τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων προκύπτει ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το προς τα πού θα ρυμουλκηθεί τελικά το πλοίο.

Στο σημείο βρίσκεται σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής, 10 παραπλέοντα επιβατηγά και εμπορικά πλοία, ειδικό ελικοπτεροφόρο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ επιχειρούν τουλάχιστον δύο ιταλικά ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super puma καθώς και ένα ελληνικό, ενώ αναμένεται και δεύτερο.

Νέο βίντεο και εικόνες από το Norman Atlantic - 190 οι διασωθέντες - ένας νεκρός

Οπως έχουν κάνει σαφές τόσο οι ιταλικές Αρχές, στο χώρο αρμοδιότητας των οποίων βρίσκεται το Norman Atlantic, όσο και οι αντίστοιχες ελληνικές, η επιχείρηση της διάσωσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι να διασφαλιστεί ότι και ο τελευταίος επιβαίνων θα βρεθεί σε ασφαλές σημείο.

Μαρτυρίες αγωνίας από επιβαίνοντες
Πολλές ήταν οι δραματικές μαρτυρίες επιβαινόντων στα ελληνικά κανάλια, μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ζωντανή σύνδεση στις οποίες έκαναν λόγο για εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες καθώς το κρύο είναι δριμύ ενώ επικρατεί δύσπνοια λόγω του έντονου καπνού.

Σε μία από αυτές επιβάτης κατήγγειλε ότι η φωτιά ξεκίνησε από πάνω από ένα σημεία, ωστόσο η εταιρεία διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια πληροφορία μέχρι στιγμής.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες σε μέσα ενημέρωσης, περί προβλήματος και παρατηρήσεων εγγράφου από το λιμεναρχείο Πάτρας στο συγκεκριμένο πλοίο, ο εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ ανέφερε ότι το «Νorman Αtlantic» είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, και δεν είχε διαπιστωθεί κάνενα πρόβλημα στα συστήματα ασφαλείας και συναγερμού του πλοίου.

Ο εκπρόσωπος τόνισε παράλληλα ότι η μετεπιβίβαση των επιβατών του πλοίου συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς, λόγω συμμετοχής των ελληνικών ελικοπτέρων «super puma» που έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν τέσσερα άτομα το καθένα.

Στους Ιταλούς ο συντονισμός – τα ελληνικά μέσα που συμμετέχουν
Την επιχείρηση συντονίζει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) της Ρώμης σε συνεργασία με το αντίστοιχο ελληνικό του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχουν στην επιχείρηση, 11 ελικόπτερα των Τριών Όπλων που έχουν προσγειωθεί σε Κέρκυρα και ‘Ακτιο, ένα αεροσκάφος C-130 που ίπταται της περιοχής, 3 πλοία του Στόλου κατευθύνονται στην περιοχή, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί ομάδες των ειδικών δυνάμεων, ενώ ομάδα της Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο Σούπερ Πούμα του Πυροσβεστικού Σώματος, αναμένεται στην Κέρκυρα από το ‘Ακτιο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση αερομεταφοράς των επιβατών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

  • 2 ελικόπτερα S-70 “AEGEAN HAWK” του Πολεμικού Ναυτικού
  • 3 ελικόπτερα ΑΒ-205, 2 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας και
  • 4 μεταφορικά ελικόπτερα (δύο ΝΗ 90 και 2 CH – 47D (Chinook)) του Στρατού Ξηράς

Σε ετοιμότητα απογείωσης βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα CH – 47D (Chinook) του Στρατού Ξηράς με 4 ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ενώ απέπλευσαν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πυραυλάκατος ΔΑΝΙΟΛΟΣ και το πλοίο Γενικής Υποστηριξης ΑΞΙΟΣ. Στην περιοχή κατευθύνεται και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ.
Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών τα πολεμικά πλοία αναμένονται στην περιοχή μετά τα μεσάνυκτα. Σε ετοιμότητα διαθέσεως βρίσκονται άλλα 2 ελικόπτερα S-70 “AEGEAN HAWK” του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας έχει οργανωθεί και λειτουργεί τοπικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πτητικών Μέσων με επικεφαλής ανώτατο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε επικοινωνία Σαμαράς – Ρέντσι
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, κάτι που επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο ιταλός πρωθυπουργός.

Οι δυο πρωθυπουργοί είχαν το απόγευμα δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία, ο Μ. Ρέντσι διαβεβαίωσε τον Αντώνη Σαμαρά ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη» και ότι το πλοίο δεν έχει πάρει κλίση όπως ακούστηκε, κάτι που είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα και εκπρόσωπος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ.

Στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ μετέβη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, όπου ενημερώθηκε για την επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τους αξιωματικούς που συντονίζουν το έργο της διάσωσης των επιβατών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, «κατά την αναχώρησή του ο κ. Καμμένος, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δεν έκανε δηλώσεις και ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι αρμόδιοι είναι οι υπεύθυνοι αξιωματικοί που διαχειρίζονται την υπόθεση».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64115644