'Ακτινογραφία' στο εμπόριο της δυστυχίας

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ανκόνα, 7 Νοεμβρίου. Είναι έξι το πρωί και στο ιταλικό λιμάνι επικρατεί μία σχετική ηρεμία. Επιβάτες και οχήματα σχηματίζουν ουρές περιμένοντας να επιβιβαστούν στο καράβι που σε λίγα λεπτά θα αναχωρήσει με προορισμό την Ηγουμενίτσα και την Πάτρα.

'Ακτινογραφία' στο εμπόριο της δυστυχίας

Ο έλεγχος των εισιτηρίων γίνεται με νωχελικούς ρυθμούς. Ενα λευκό βαν με καρότσα περνάει τον έλεγχο των αρχών και ο οδηγός αφού το παρκάρει στο γκαράζ του καραβιού, ανεβαίνει στην καμπίνα του. Είκοσι ώρες μετά, το φεριμπότ «δένει» στην Πάτρα.

Καθώς τα οχήματα αποβιβάζονται, επικρατεί ξαφνικά ένταση στο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος σταματούν το λευκό βαν και δημιουργούν γύρω του έναν κλοιό. Με γρήγορες αποφασιστικές κινήσεις, συλλαμβάνουν τον οδηγό, ενώ περαστικοί και ταξιδιώτες αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

Λίγα λεπτά αργότερα, αποκαλύπτεται ότι ο οδηγός είναι μέλος κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην καρότσα του βαν, αλλά τίποτα δεν υπάρχει εκεί. Ομως, τα υπερσύγχρονα X-Ray Scanners του Λιμενικού έχουν καταγράψει συγκλονιστικές εικόνες: πέντε Σύροι πρόσφυγες είναι «στοιβαγμένοι» σε μία ειδική μικρή κρύπτη στο σασί του λευκού βαν.

Τα σκάνερ του Λιμενικού εντοπίζουν 6 μετανάστες κρυμμένους κάτω από τον ουρανό της καμπίνας του οδηγού.

Τα σκάνερ του Λιμενικού εντοπίζουν 6 μετανάστες κρυμμένους κάτω από τον ουρανό της καμπίνας του οδηγού.

Πέντε ανθρώπινες ψυχές κλεισμένες σαν ποντίκια στο πάτωμα ενός αυτοκινήτου. Πρόσφυγες από την εμπόλεμη Συρία, που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη και αναγκάστηκαν να μείνουν κλεισμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον, κονσερβοποιημένοι, για τουλάχιστον 24 ώρες. Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόση ώρα βρίσκονταν «παγιδευμένοι». Με ένα μπουκαλάκι νερό ως μόνο εφόδιο, έμειναν εγκλωβισμένοι σε λίγα τετραγωνικά χώρου, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εφιάλτη του πολέμου. Και έπεσαν στον εφιάλτη των διακινητών!

Αυτή είναι μόνο μία περίπτωση από τις εκατοντάδες που έρχονται αντιμέτωποι -σχεδόν καθημερινά- οι αξιωματικοί του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής. Μέσα από τις φωτογραφίες-ντοκουμέντο που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτεται το εμπόριο δυστυχίας που έχουν στήσει οι διακινητές μεταναστών, ενώ αντικατοπτρίζονται οι απάνθρωποι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν τα αδίστακτα κυκλώματα που θησαυρίζουν από τον ανθρώπινο πόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων διεθνών διωκτικών αρχών, το «εμπόριο δυστυχίας» αποδεικνύεται πιο επικερδές και από το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ στο κόλπο έχει μπει για τα καλά και η ιταλική μαφία!

«Κρυμμένοι» ανάμεσα σε παλέτες εντοπίστηκαν ακόμα τρεις άνθρωποι που έπεσαν θύματα των κυκλωμάτων που επιχείρησαν να τους μεταφέρουν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

«Κρυμμένοι» ανάμεσα σε παλέτες εντοπίστηκαν ακόμα τρεις άνθρωποι που έπεσαν θύματα των κυκλωμάτων που επιχείρησαν να τους μεταφέρουν από την Ιταλία στην Ελλάδα.

Τα πεδία δράσης
Τα κυκλώματα δρουν κυρίως στα λιμάνια και στους όρμους που υπάρχουν από την Πάτρα μέχρι και την Ηγουμενίτσα. Προωθούν μετανάστες από και κυρίως προς την Ιταλία. Οι ελληνικές ακτές είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά σύνορα που συναντούν οι μετανάστες όταν καταφθάνουν με βάρκες, από Ασία και Αφρική. Η χώρα μας είναι ενδιάμεσος σταθμός, πέρασμα, για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, όπως είναι η Γερμανία, η Σουηδία, η Δανία κ.ά. Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τα θαλάσσια σύνορα έχει γίνει δραματική. Κατά κύριο λόγο η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση δημιουργώντας μία αδήριτη πραγματικότητα στο Αιγαίο, με συνεχή περιστατικά καθημερινά.

Κρυμμένοι για όσες ώρες διαρκεί το κάθε ταξίδι παραμένουν στην καρότσα του φορτηγού, τις περισσότερες φορές με ελάχιστη τροφή και νερό, οι μετανάστες.

Κρυμμένοι για όσες ώρες διαρκεί το κάθε ταξίδι παραμένουν στην καρότσα του φορτηγού, τις περισσότερες φορές με ελάχιστη τροφή και νερό, οι μετανάστες.

Στις 6 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν εμφανιστεί στο λιμάνι της Πάτρας το λευκό βαν, τα ίδια μηχανήματα του Λιμενικού έπιασαν άλλο μέλος της σπείρας που είχε κρύψει 24 πλαστά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα σε ένα όχημα. Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη, τα είχε κρύψει πάνω από το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, σε μυστική κρύπτη στην πλάτη των πίσω καθισμάτων. Σκόπευε να τα μοιράσει έναντι υψηλής αμοιβής, σε μετανάστες που ήθελαν να ταξιδέψουν, σε σκανδιναβική χώρα. Συγκλονιστικές εικόνες έχουν καταγραφεί και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από τα X-Ray Scanners του Λιμενικού. Η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας αποτελεί πέρασμα στη διακίνηση μεταναστών, λόγω της έντονης εμπορικής δραστηριότητας του λιμανιού, καθώς ταξιδεύουν καθημερινά εκατοντάδες νταλίκες και φορτηγά σε εμπορικά πλοία, που έχουν προορισμό το Μπάρι, την Ανκόνα, το Μπρίντιζι.

Στο Μπάρι θα ταξίδευε και μία τριαξονική νταλίκα που μετέφερε παλέτες με εμπορεύματα. Στην τεράστια καρότσα, που παλαιότερα οι λιμενικές αρχές θα ήθελαν τουλάχιστον τρεις ώρες για να ελέγξουν διεξοδικά, το scanner εντόπισε μετανάστη σε στάση «κάθισμα», να βρίσκεται στριμωγμένος ανάμεσα στις παλέτες. Επρόκειτο να ταξιδέψει για μία ολόκληρη ημέρα στην καρότσα νταλίκας! Μερικές παλέτες πιο δίπλα, στην ίδια νταλίκα, υπήρχαν και άλλοι μετανάστες. Συνολικά εννέα επιμελώς κρυμμένα άτομα βρέθηκαν στο πίσω μέρος του φορτηγού που θα επιβιβαζόταν στο πλοίο που αναχωρούσε στις 6 το απόγευμα για Μπάρι.

Πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο γίνονται εκατοντάδες μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και πέφτουν θύματα κυκλωμάτων. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες

Πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο γίνονται εκατοντάδες μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή και πέφτουν θύματα κυκλωμάτων. Οι αξιωματικοί του Λιμενικού αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες περιστατικά ακραίων περιπτώσεων διακίνησης που θυμίζουν δουλεμπόριο.

«Σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στον χώρο φόρτωσης του οχήματος, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα, κατελήφθη ο κατηγορούμενος ως οδηγός του Φ/Γ/ με αριθμό κυκλοφορίας… να μεταφέρει 9 άτομα. Κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα Υπηρεσίας, οι με α/α 01, 04 και 05 εκ της συνημμένης κατάστασης αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω ανηλικότητας», αναγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από το Λιμενικό. Ο οδηγός έφερε πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης και το κύκλωμα δεν είχε διστάσει να στοιβάξει τρία ανήλικα παιδιά μέσα στις παλέτες του φορτηγού!

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μπροστά στην οθόνη μιας εκ των μονάδων ανίχνευσης ακτίνων X (X-Ray Van).

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μπροστά στην οθόνη μιας εκ των μονάδων ανίχνευσης ακτίνων X (X-Ray Van).

Η «ακτινογραφία» του σύγχρονου σκλαβοπάζαρου αποτυπώνεται σε όλες τις εικόνες που δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής». Και πάλι στην Ηγουμενίτσα, στις 30 Οκτωβρίου, έξι παράτυποι μετανάστες είχαν «φορτωθεί» στην οροφή νταλίκας, πάνω από τη θέση του οδηγού. Εξι (!) άνθρωποι «θάφτηκαν» σε κρύπτη-φέρετρο, χωρίς να μπορούν να κουνηθούν, παρά μόνο να μείνουν ξαπλωμένοι, σε ένα εφιαλτικό ταξίδι προώθησής τους στην Ιταλία. Το scanner εντόπισε την κρύπτη και συνέλαβε τα μέλη του κυκλώματος. Στις 7 Νοεμβρίου, τα μηχανήματα έπιασαν δύο μετανάστες, κυριολεκτικά σφηνωμένους στο πίσω μέρος μίας νταλίκας. Η φωτογραφία προκαλεί οργή για τη δράση των αδίστακτων κυκλωμάτων.

Πριν λίγο καιρό, σε συντονισμένη επιχείρηση που έγινε σε Ελλάδα και Ιταλία, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα που διακινούσε μετανάστες. Σε λιμάνι της Ιταλίας είχε εντοπιστεί τουριστικό λεωφορείο το οποίο μετέφερε 17 μη νόμιμους μετανάστες, εκ των οποίων οι δύο είχαν βρεθεί νεκροί. Τότε είχαν συλληφθεί δύο μέλη της οργάνωσης, ενώ στην Ελλάδα είχαν συλληφθεί αργότερα τρία άτομα. Μάλιστα, η εγκληματική οργάνωση παρουσιαζόταν ως εταιρεία εκδρομικών ταξιδιών με λεωφορεία. Σε διαφορετική υπόθεση, οι ελληνικές αρχές είχαν εξαρθρώσει άλλο κύκλωμα που χρησιμοποιούσε ταχύπλοα ως «τουρ αναψυχής», τα οποία αναχωρούσαν από ελληνικές ακτές και συναντιόνταν με άλλες βάρκες από την Ιταλία, όπου μετεπιβιβάζονταν οι μετανάστες στα ανοιχτά της θάλασσας.

Είκοσι δύο πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους έντεκα κιλών, εντόπισαν τα σκάνερ σε χαρτοκιβώτια με πορτοκάλια.

Είκοσι δύο πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους έντεκα κιλών, εντόπισαν τα σκάνερ σε χαρτοκιβώτια με πορτοκάλια.

Για κάθε ανθρώπινη ψυχή που εκμεταλλεύονται οι διακινητές, βάζουν στη τσέπη τους από 1.000 ευρώ και πάνω. Πολλές φορές, δεν διστάζουν να εκβιάσουν την οικογένεια των μεταναστών και να απαιτήσουν λύτρα προκειμένου είτε για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους, είτε για να μην κάνουν κακό στον συγγενή τους.

Τα σκάνερ του Λιμενικού σαρώνουν τους διακινητές
Οι κινητές μονάδες ανίχνευσης ακτίνων X (X-Ray Van) χρησιμοποιούνται από το Λιμενικό Σώμα και στη μάχη κατά των ναρκωτικών αλλά και ενάντια σε κάθε παράνομη δραστηριότητα. Πριν από μερικές ημέρες, αξιωματικοί του Λιμενικού εντόπισαν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης στον νότιο λιμένα Πατρών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών προσπαθειών του Σώματος για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Συνελήφθησαν τρεις Ελληνες που μετέφεραν την ηρωίνη, οι οποίοι είχαν σκαρφιστεί ολόκληρο σχέδιο ώστε να μην πέσουν στην τσιμπίδα του νόμου. Ομως, τα scanners στην πύλη εισόδου οχημάτων του νοτίου λιμένα Πατρών πραγματοποίησαν έλεγχο σε Φ/Γ όχημα, με φορτίο παλέτες που περιείχαν χαρτοκιβώτια με πορτοκάλια. Επιμελώς κρυμμένες εντός του φίλτρου καμπίνας είχαν βάλει οι διακινητές ναρκωτικών είκοσι δύο πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού μεικτού βάρους έντεκα κιλών διακοσίων ενενήντα τριών και μισό γραμμαρίων.

Διαδοχικές συλλήψεις
Ο 61χρονος οδηγός της νταλίκας, ο οποίος επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία, συνελήφθη, ενώ, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση στελεχών του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, συνελήφθη ο 52χρονος ιδιοκτήτης του οχήματος, καθώς και ο 43χρονος υπεύθυνος του φορτίου, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο και επιτηρούσαν το πολύτιμο φορτίο τους από απόσταση.

Οι Λιμενικές Αρχές καλούνται να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που απορρέουν από την πίεση της παράνομης μετανάστευσης αλλά και του σύνθετου ρόλου που επιτελούν, στην προστασία των μεγάλων λιμανιών της χώρας από κάθε δραστηριότητα εγκληματικών οργανώσεων. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υλοποίησε τη μεταρρύθμιση του «Λιμενικού Καλλικράτη», με βασικές κατευθύνσεις τόσο την αναδιάρθρωση της λειτουργίας του όσο και την ενίσχυσή του σε προσωπικό και μέσα. «Πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο συνολικό εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών του Λιμενικού από το 1927, όταν και δημιουργήθηκε, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας σε ακριτικά σημεία, τη θωράκιση των θαλάσσιων συνόρων και την επιχειρησιακή ευελιξία.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών μας στην Επικράτεια και η μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας, καθώς και η εξοικονόμηση περίπου 700 ανδρών και γυναικών που «βγαίνουν από το γραφείο και ρίχνονται στη δράση», δήλωσε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχετικά με τον σχεδιασμό για το Σώμα.

Παράλληλα, η αναδιάρθρωση των προξενικών λιμεναρχείων έφερε τη μείωση κόστους, μέσω του εξορθολογισμού των δαπανών και την αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, μέσω της σύστασης Λιμεναρχείων σε λιμάνια που καταγράφουν υψηλή ναυτιλιακή κίνηση. Το ετήσιο οικονομικό όφελος φτάνει τις 800.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ενισχύθηκε σημαντικά το στελεχιακό δυναμικό με την κατάταξη αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Το κυριότερο όμως είναι ότι το Λιμενικό ενισχύθηκε σε εξοπλισμό αξίας 71.433.000 ευρώ, που προήλθαν κατά βάση από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων. Τα μεγαλύτερα «όπλα» που έχουν στα χέρια τους τα στελέχη του Λιμενικού είναι:

• 1 πλοίο 58 μ. υπερσύγχρονης τεχνολογίας

• 3 κινητά συστήματα ανίχνευσης X-Ray Scanners

• 15 ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη ρόλου επιτήρησης θαλασσίων συνόρων

• 65 περιπολικά οχήματα τύπου SUV

• 2 οχήματα SUV με θερμικές κάμερες.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ – ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64115364