Συνελήφθησαν 9 πρόσφυγες για τα επεισόδια στη Μόρια

Στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται εννέα πρόσφυγες, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δραματική κατάσταση στο hot spot της Μόριας έπειτα από την εκδήλωση φωτιάς στις εγκαταστάσεις.

Οι συλληφθέντες που διαμένουν στο hot spot, φέρονται ως υπαίτιοι για την εξέγερση, με αφορμή μια φήμη που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, ότι θα μεταφερθούν μαζικά στην Τουρκία για να αποσυμφορηθεί το νησί του Αιγαίου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όλα ξεκίνησαν κατά τη διανομή φαγητού, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιοι ενεπλάκησαν και για ποιον λόγο ακριβώς.

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι πρόσφυγες που συνελήφθησαν έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σενεγάλη, τη Συρία και το Καμερούν.

Δραματική ήταν η κατάσταση τη Δευτέρα στο hot spot της Μόριας στην πολύπαθη Μυτιλήνη, όταν ξέσπασε φωτιά η οποία έκαψε σχεδόν το 30% των εγκαταστάσεων. Από το σημείο απομακρύνθηκαν πάνω από 4.000 άνθρωποι, ενώ τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ.

Στη συνέχεια ακολούθησαν συγκρούσεις και έντονες αντιδράσεις από τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.

Η κατάσταση δεν ήταν ήρεμη ούτε την Τρίτη, καθώς μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονταν στο σημείο, ανέφεραν ότι ένας άνδρας που περίμενε νέα για το αίτημα ασύλου που είχε καταθέσει, άρχισε να φωνάζει «ελευθερία», ξεσηκώνοντας πάνω από 2.000 άτομα, τα οποία φώναζαν το ίδιο σύνθημα. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν ότι ζουν με το φόβο της απέλασης είτε στην Τουρκία, είτε στις πατρίδες τους, όπου ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος.