Στα δικαστήρια Πειραιά ο 76χρονος χειριστής του ταχύπλοου- Του επιτέθηκαν συγγενείς των θυμάτων (upd)

Στα δικαστήρια Πειραιά οδηγήθηκε ο 76χρονος που κατηγορείται ότι προκάλεσε τη ναυτική τραγωδία στην Αίγινα το μεσημέρι της Τρίτης με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Με τη διαδικασία του αυτοφώρου και συνοδεία στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έφυγε στις 8:00 το πρωί από την Αίγινα και αυτήν την ώρα δίνει εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ναυτικό δυστύχημα.

Κατά την άφιξή του στα δικαστήρια σημειώθηκε ένταση, καθώς η αδελφή του 44χρονου και θεία της 5χρονης, που έχασαν τη ζωή τους στην Αίγινα, αποδοκίμασε έντονα τον 76χρονο κρατώντας στα χέρια της φωτογραφίες των δύο θυμάτων. Νωρίτερα η ίδια έχασε τις αισθήσεις της και λιποθύμησε μπροστά στην είσοδο των δικαστηρίων.

δικαστηρια Πειραιά2

patera-kori-tragwdia-aigina-2

Ӕύ ʼnӁÃŋŁ ЅɑI`τǃLjNJŠϠ77בύϓ ׅɑɓԇӠԏՠԁוЋϏՠЏՠŌˉӅ ԏՑɓԉʏ ӊVϓ Џՠ̅ԅօх ԏՑɓԅӮ(EUROKINISSI-ӔŋɏӠӔŖMϕ)

δικαστηρια Πειραιά

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου, συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

tragodia-aigina1

tragodia-aigina2

taxiploo

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χειριστής είναι ηλικίας 77 ετών και είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014.

taxiploo2

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 76χρονος πήρε πρόσφατα εξιτήριο από ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν με πρόβλημα πολλαπλών θρομβώσεων στα κάτω άκρα, μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή τον εγκέφαλο του ασθενή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι φίλοι του στην Αίγινα που γνώριζαν την κατάσταση της υγείας του, τον συμβούλευαν να μην χρησιμοποιεί το σκάφος, ούτε τη μοτοσικλέτα που είχε.

Από την σφοδρή σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους ο 58χρονος κυβερνήτης του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 5 ετών και ο 44χρονος πατέρας του, καθώς και ένας άνδρας 40-45 ετών, η σορός του οποίου ανασύρθηκε λίγο αργότερα από τον βυθό της θάλασσας, από βατραχανθρώπους του Λιμενικού. Στο σκάφος, εκτός από τον 44χρονο πατέρα και την άτυχη 5χρονη κόρη του, επέβαινε και ο 9χρονος γιος του, που ευτυχώς σώθηκε, ενώ η μητέρα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, και έπαθε ισχυρό σοκ μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα.

kaiki1

Στο σκάφος μαζί με τον χειριστή επέβαιναν συνολικά 24 άτομα. Οι 20 που ανασύρθηκαν ζωντανοί διακομίστηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από το ιατρικό προσωπικό, αλλά και ιδιώτες γιατρούς, που έσπευσαν να βοηθήσουν, μαζί με πολλούς κατοίκους και παραθεριστές.

Γλίτωσε το άκρο της η 29χρονη

Οι δύο σοβαρά τραυματίες είναι μια 29χρονη αλλοδαπή, που έπαθε μερικό ακρωτηριασμό στην κνήμη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ,  καθώς και ένας 16χρονος, που φέρει τραύματα στον φάρυγγα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Δύο ακόμα μεταφέρθηκαν στη Νίκαια με θλαστικά τραύματα και κατάγματα, ενώ στο 401 διακομίστηκε ένας αστυνομικός, που έκανε διακοπές και επέβαινε στο τουριστικό σκάφος.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, το άκρο της γυναίκας είναι βιώσιμο και η κατάσταση της ασθενούς σταθερή. Όπως αναφέρουν οι γιατροί στο protothema.gr η τουρίστρια υπέστη βαριά συνθλιπτική κάκωση, αποκόλληση δέρματος και ανοιχτό κάταγμα αριστερού κάτω άκρου. Όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο είχε ακέραια αγγεία και νεύρα, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο καλό αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.

Καθοριστικοί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της αποδείχθηκαν αφενός ο μερικός ακρωτηριασμός και αφετέρου η σχετικά σύντομη πρόσβαση της τραυματία σε νοσοκομείο της Αττικής. Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας οι άλλοι τρεις τραυματίες του μοιραίου συμβάντος -που στοίχισε τις ζωές τεσσάρων ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ενα 5χρονο κοριτσάκι.

Ο 16χρονος που είχε διακομιστεί με πρόβλημα αναπνευστικό στους αεραγωγούς είχε καλή έκβαση και αναμένεται να πάρει σήμερα εξιτήριο. Αντιμετωπίσιμη και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εκτιμήθηκε και η κατάσταση της υγείας των άλλων δύο τραυματιών. Ανάλογη ήταν η εικόνα και για τον τέταρτο τραυματία του τραγικού δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας -πρόκειται για αστυνομικό που είχε διακομιστεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών κι εκτιμήθηκε επίσης ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση.