της Λαμπρινής Κουζέλη
Έχουν τη φήμη ότι παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα. Είναι οι λεγόμενοι «ιθαγενείς» του Διαδικτύου. Παρ’ όλα αυτά, η γενιά των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών υπολείπεται των μεγαλυτέρων σε ό,τι αφορά την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων. Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα της εταιρείας Nielsen από την οποία προκύπτει ότι οι έφηβοι εξακολουθούν να προτιμούν τα παραδοσιακά βιβλία από χαρτί, παρά τη μεγάλη επένδυση των εκδοτών στην έκδοση ψηφιακών βιβλίων ειδικά για νέους.
Μόνο το 20% των εφήβων αγοράζουν e-books, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει στο 23% στις ηλικίες 18-29 ετών και στο 25% στις ηλικίες 30-44 ετών. Τα ευρήματα έρχονται σε αντίφαση με τη θρυλούμενη εξάρτηση των νέων από την τεχνολογία και τα προϊόντα της.
Ισως να τους επηρεάζει η προτίμηση των γονιών τους στο έντυπο βιβλίο, ίσως να παίζει ρόλο το γεγονός ότι ακόμη δεν διαθέτουν πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν online ψηφιακά βιβλία, ερμηνεύει τα αποτελέσματα η Nielsen. Mια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι, συμπληρώνουν οι ερευνητές, ότι οι έφηβοι συνήθως δανείζονται ή ανταλλάσσουν βιβλία παρά τα αγοράζουν – και αυτό γίνεται ευκολότερα με τα έντυπα βιβλία.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι εξακολουθούν να ψάχνουν βιβλία για διάβασμα στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στις βιβλιοθήκες, ενώ η αναζήτηση στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία στις ηλικίες αυτές βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αναζήτηση στα φυσικά βιβλιοπωλεία. Η διάδοση ενός τίτλου από στόμα σε στόμα καθορίζει τις αναγνωστικές επιλογές των εφήβων που επηρεάζονται – όπως συνέβαινε άλλωστε πάντοτε σε αυτές τις ηλικίες – από τα γούστα των φίλων τους που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Την έρευνα ήδη αμφισβητούν ιστότοποι για την τεχνολογία όπως το techcrunch.com. Σύμφωνα με τους συντάκτες του, καθοριστικός παράγοντας για την προτίμηση των εφήβων στο έντυπο είναι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των μεταχειρισμένων έντυπων βιβλίων που ξεκινούν από ένα σεντ. Καθώς το στοκ των έντυπων τίτλων θα μειώνεται και συνεπώς θα λιγοστεύουν οι προσφορές, σταδιακά οι αναγνώστες θα στραφούν στο ψηφιακό βιβλίο, εκτιμούν οι συντάκτες του ιστότοπου, που προβλέπουν πλήρη κατάρρευση του έντυπου βιβλίου ως το 2020. Δεν υπολογίζουν όμως τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των τίτλων που τυπώνονται και τα μεγαλύτερα τιράζ.
Γιατί τόση πόλωση και γιατί απασχολεί τόσο η αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων; Διότι η αγορά του βιβλίου για νέους αποτελεί μια διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, που έχει αποφέρει εκατομμύρια σε συγγραφείς και στους εκδότες τους, όπως στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέα της σειράς του Χάρι Πότερ, στη Στέφενι Μέγερ της σειράς Επος του Λυκόφωτος, στη Σούζαν Κόλινς των Αγώνων πείνας. Το δύσκολο είναι να κάνεις τους εφήβους να πιάσουν στα χέρια τους έναν συγγραφέα, αναδεικνύει η έρευνα. Αν γίνει αυτό και το βιβλίο τους αρέσει, έχει εξασφαλιστεί στρατιά αναγνωστών για όλα τα επόμενα βιβλία του.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=661391