Απεργιακές κινητοποιήσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια

Νέα 48ωρη απεργία για σήμερα Παρασκευή 17/06 και την Τρίτη 21/06, και αποχή από την εργασία τους και το Σάββατο 18, Κυριακή 19 και Δευτέρα 20 Ιουνίου, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική Cosco.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας ΟΜΥΛΕ και η Ένωση Λιμενεργατών Αρχιεργατών, αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία του αγώνα τους, και πως το δικαίωμα της εργασίας θα το υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων.

Όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών «η κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις και τις δημόσιες δηλώσεις για «νομική θωράκιση» των γενικών και ειδικών ρυθμίσεων στο νέο διαμορφωμένο περιβάλλον, δεν καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά από 20 μέρες απεργίας, πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες, ότι διέξοδος δεν υπάρχει παρά μόνο η θεσμική θωράκιση – κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων. Το κλειδί της λύσης είναι αποκλειστικά στα χέρια της κυβέρνησης και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι χρήστες των λιμανιών και η ελληνική κοινωνία. Η πώληση των Ο.Λ.Π και Ο.ΛΘ. με την οποία διαφωνήσαμε και συνεχίζουμε να διαφωνούμε δεν μπορεί να οδηγήσει στην απειλή της ανεργίας τους εργαζόμενους.»

Οι λιμενεργάτες τονίζουν ακόμη ότι «όλο αυτό το χρονικό διάστημα των 3 μηνών, έχουμε καταθέσει σε αυτό το διάλογο υπευθυνότητα, τεκμηριωμένες προτάσεις, ενώ η κυβέρνηση αρκείται σε λόγια και καθόλου έργα. Τα ψέματα τελείωσαν, η μη ανταπόκριση της κυβέρνησης στο αυτονόητο μας οδηγεί στο να συνεχίσουμε με νέο γύρο κινητοποιήσεων, πιο δυναμικών και πιο κινηματικών. Η συσπείρωση και η αγωνιστικότητα των εργαζομένων, μας δείχνει τον δρόμο. Όσοι επενδύουν στην κόπωση των εργαζομένων θα διαψευστούν”.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου αντιδρώντας, όπως αναφέρεται, σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), στο «ξεπούλημα των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που παραδόθηκαν αμαχητί σε γερμανική κατοχή, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία και άμυνα, καθώς και στον κοινωνικό ιστό της περιφέρειας».

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport. Επίσης, οι εργαζόμενοι αναρωτήθηκαν εάν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της ΥΠΑ, δεδομένου ότι «αυτή θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραχώρησης του Ελληνικού στη Lamda Developement και παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα».