Χειροπέδες στον πρώην Δήμαρχο Κερατσινίου και φαρμακοποιό - Εμπλέκεται σε απάτη με συνταγές

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην Δήμαρχος Κερατσινίου και ιδιοκτήτης φαρμακείου Λουκάς Τζανής, ο οποίος συνελήφθη χθες από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορά στα παρακάτω: παράβαση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, νοθεία τροφίμων, απάτη τελεσθείσα κατ’ επάγγελμα και συνήθεια, καθώς και για ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση μετά χρήσεως και παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Εκτός από τον Λουκά Τζανή, για την υπόθεση κατηγορούνται και τέσσερις γιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ερευνάται η ενδεχόμενη εμπλοκή και άλλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τον ΑΜΚΑ των ασφαλισμένων -χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν- και συνταγογραφούσαν φάρμακα. Στη συνέχεια παρέδιδαν τις συνταγές στον 53χρονο συλληφθέντα, ο οποίος τις εκτελούσε στο φαρμακείο του, σε περιοχή της Αττικής και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τις έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας με τους υπαλλήλους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (παρουσία Εισαγγελέα) στο φαρμακείο του Λουκά Τζανή και σε δύο αποθήκες (οι οποίες δεν είχαν άδεια από τον ΕΟΦ), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– 3.695 κουτιά φαρμάκων, από τα οποία έλειπε η ταινία γνησιότητας (μεταξύ αυτών και φάρμακα που εμπίπτουν στους πίνακες των ναρκωτικών ουσιών)

– 48 συσκευασίες φαρμάκων, τα οποία έφεραν ταινία γνησιότητας, αλλά η διάθεσή τους επιτρέπεται μόνο στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων

– 1.200 ιατρικές συνταγές

– 8 ατομικά βιβλιάρια υγείας ασφαλισμένων

– 12 βιβλιάρια συνταγογραφήσεων διαφόρων ασφαλισμένων.

Η συνολική αξία των παραπάνω φαρμάκων και η ζημία του Δημοσίου εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 46.000 ευρώ.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ συνεχίζονται. Στόχος είναι να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και να καθοριστεί η συνολική ζημιά για το Δημόσιο, ενώ διερευνάται η περαιτέρω διάθεση των φαρμάκων.