Διαρροή καυσίμου στην Porsche του Μαυρίκου δείχνουν οι κάμερες - Τι λένε οι ειδικοί

Στους λόγους που προκλήθηκε η ανάφλεξη στο αυτοκίνητο του Παναγιώτη Μαυρίκου εστιάζουν οι έρευνες, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καταγραφεί στις κάμερες πως υπήρξε διαρροή καυσίμου.

Την ίδια ώρα κανένα στοιχείο δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το τραγικό περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο τον 42χρονο εκδότη προκλήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό.

Παρ΄όλα αυτά, οι αρμόδιοι προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του θανάτου του εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια. Διερευνώνται προσεκτικά όλες οι πιθανότητες, της δολιοφθοράς, της μηχανικής βλάβης αλλά και των παθολογικών αιτιών που μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στον Μαυρίκο, με αποτέλεσμα το σύρσιμό του στο διαχωριστικό διάζωμα της Αττικής Οδού, τη διαρροή καυσίμου και εν συνεχεία την ανάφλεξη του τζιπ.

Το στοιχείο που οδήγησε τον πραγματογνώμονα στο ενδεχόμενο διαρροής καυσίμου από τα σωληνάκια που καταλήγουν στη μηχανή και όχι από το ρεζερβουάρ, ήταν η κατάθεση και η μαρτυρία γυναίκας η οποία υποστηρίζει ότι είδε για πρώτη φορά φλόγα ανάμεσα στο τζάμι και το καπό του αυτοκινήτου.

Η παραπάνω πληροφορία σε συνδυασμό με τη διαρροή καυσίμου που δείχνουν οι κάμερες στην Αττική Οδό, θα βοηθήσουν τον πραγματογνώμονα να ερευνήσει για ενδεχόμενο δολιοφθοράς στα σωληνάκια. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς τα σωληνάκια έχουν καταστραφεί από τη φωτιά.

Όμως, όπως αναλύουν οι ειδικοί, η εκτόξευση καυσίμου στο σασί του τζιπ, είναι πιθανό να έχει αφήσει έντονα σημάδια, τα οποία θα αποδείξουν αν όντως υπήρξε πρόβλημα.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών

Εκτιμήσεις αστυνομικών που επικαλείται το Βήμα, υποστηρίζουν ότι η πυρκαγιά στο εσωτερικό του κινητήρα δυνάμωσε όταν ο εκδότης σταμάτησε το αυτοκίνητο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την είσοδο αναθυμιάσεων στο θάλαμο επιβατών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος ο ειδικός υποστήριξε ότι «υπήρξε διαρροή βενζίνης στο τελευταίο (ελαστικό) τμήμα του μικρού σωλήνα που μεταφέρει καύσιμα από το ρεζερβουάρ του οχήματος στον τετράχωρο κινητήρα του τζιπ. Η διαρροή της βενζίνης προκάλεσε αρχικά μικρής έκτασης πυρκαγιά, μέσα στην μηχανή κοντά στην θέση του οδηγού. Η πυρκαγιά αυτή δεν ήταν μεγάλη γιατί ο αέρας από την κίνηση του οχήματος, ουσιαστικά περιόριζε την φλόγα. Ο άτυχος οδηγός αντιλήφθηκε τις αναθυμιάσεις στον θάλαμο του οδηγού κι έκανε μια σπασμωδική κίνηση προς τα αριστερά να σταματήσει το τζιπ του, που σύρθηκε πάνω στο τσιμεντένιο διαχωριστικό κιγκλίδωμα. Αυτή η τριβή δεν έχει καμία σημασία στην εξέλιξη του ατυχήματος, ούτε αυτή προκάλεσε τον σπινθήρα. Η φωτιά είχε αρχίσει από πριν. Όταν λοιπόν ο εκδότης σταμάτησε το ΙΧ του, η φωτιά που περιοριζόταν μέχρι τώρα από τις ριπές του αέρα του κινούμενου οχήματος, «φούντωσε». Ο οδηγός έντρομος έκανε μια προσπάθεια να βγει από την πόρτα του οδηγού, όμως ήταν «κολλημένη» λόγω του τσιμεντένιου στηθαίου. Σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λόγω των αναθυμιάσεων προσπάθησε να κινηθεί προς το κάθισμα και την πόρτα του συνοδηγού. Όμως δεν πρόλαβε. Έχασε τις αισθήσεις του και τον πρόλαβαν οι φλόγες που πλέον τύλιγαν και τον θάλαμο των επιβατών».

Για τους λόγους της διαρροής της βενζίνης, ο ίδιος ειδικός επισημαίνει ότι «σε εκείνο το σημείο υπάρχει μικρό σύστημα πρόσδεσης που αλλοιώθηκε σε μία προηγούμενη επισκευή του οχήματος. Κι έτσι σταδιακά αυτή η φθορά μεγάλωνε κι οδήγησε στην διάχυση της βενζίνης. Δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει δολιοφθορά όταν το αυτοκίνητο είχε σταματήσει για τελευταία φορά – σε συνάντηση του εκδότη με ιδιώτη στο Μαρούσι. Όμως σε μία τέτοια περίπτωση το πρόβλημα θα εμφανιζόταν σχεδόν αμέσως, προτού ο οδηγός κινηθεί προς την Αττική οδό, ενώ η οσμή της βενζίνης θα ήταν ιδιαίτερα έντονη. Όμως ασφαλώς πρέπει να εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα».

“Εξαιρετικά απίθανη η διαρροή καυσίμων”

Επιπλέον μαρτυρίες ειδικών στο χώρο του αυτοκινήτου που μίλησαν στον ΣΚΑΪ τόνισαν ότι «η διαρροή καυσίμων σε ένα τόσο πολυτελές όχημα όπως αυτό της οικογένειας Μαυρίκου είναι εξαιρετικά απίθανη».

«Υπάρχουν πάρα πολλά συστήματα ασφαλείας που κόβουν την παροχή καυσίμου» τόνισαν, ενώ παράλληλα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την ταχύτητα που εξαπλώθηκε η φωτιά στην καμπίνα των επιβατών: «μόνο από το φίλτρο της καμπίνας μπορεί να περάσει τόσο γρήγορα η φωτιά στην καμπίνα», είπαν χαρακτηριστικά.

Ποια είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που προκύπτουν από τις κάμερες;

Από την πολύ προσεκτική μελέτη των βίντεο που έχει καταγραφεί από τις κάμερες της Αττικής Οδού, τα οποία οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής είδαν πολλές φορές, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας φαίνεται το εξής: το Porsche Cayenne κινείται στο αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας, όταν ξαφνικά άρχισε να μειώνει ταχύτητα και να παρεκκλίνει ελαφρά από την πορεία του, να «ακουμπάει» στο διαχωριστικό διάζωμα και να σέρνεται επάνω του για λίγα μέτρα.

Στη συνέχεια ακινητοποιείται και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα διακρίνεται πρώτα λίγος καπνός και σχεδόν ταυτόχρονα φλόγα που τυλίγει το αυτοκίνητο.

Πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, όπως λένε οι αστυνομικοί, στο βίντεο φαίνονται υγρά στο δρόμο κάτω από το αυτοκίνητο, που πιθανολογείται ότι είναι διαρροή καυσίμου.

Ο 42χρονος εκδότης δεν μπόρεσε να βγει από το όχημα, γιατί δεν άνοιγε η πόρτα του οδηγού, καθώς είχε κολλήσει στο διάζωμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για 60 λεπτά (από περίπου τις 13:30 έως τις 14:30) η μαύρη Porsche Cayenne έμεινε σταθμευμένη σε δρόμο του Αμαρουσίου, πριν επιβιβαστεί σ’ αυτό ο Παναγιώτης Μαυρίκος και βγει στην Αττική Οδό.

Ο 42χρονος εκδότης, που είχε επαγγελματικό ραντεβού, στάθμευσε το όχημα κοντά στο σημείο του ραντεβού ( η Ασφάλεια γνωρίζει το δρόμο αλλά δεν όχι το ακριβές σημείο). Οι ερευνητές της Ασφάλειας προσπαθούν μέσω των καμερών να διαπιστώσουν αν στη διάρκεια της μιας, περίπου, ώρας που το αυτοκίνητο ήταν αφύλακτο κάποιος το πλησίασε ή αν υπήρξαν ύποπτες κινήσεις.

“Φύλλο και Φτερό” το όχημα για την εξακρίβωση των αιτίων 

Παράλληλα, στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια το όχημα γίνεται “φύλλο και φτερό”, προκειμένου να βρεθούν ίχνη τα οποία θα προσδιορίσουν τα αίτια της ανάφλεξης. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη ενδελεχής οπτική έρευνα, δεν έδειξε παραμορφωμένα σημεία που να δικαιολογούν έκρηξη, ούτε στην άσφαλτο της Αττικής Οδού υπήρχαν ίχνη ή ακόμα και κάποιος μίνι κρατήρας που να δείχνει έκρηξη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στην Αστυνομία οι μηχανικοί που συντηρούσαν το αυτοκίνητο, το Cayenne, δεν έφερε σύστημα υγραεριοποίησης, ήταν άριστα συντηρημένο και δεν υπάρχει καταγεγραμμένο παρόμοιο συμβάν με τον ίδιο τύπο αυτοκινήτου.

Εν τω μεταξύ ταχύτατα ολοκληρώθηκε η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA, από την οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο άνδρας που απανθρακώθηκε από φωτιά που ξέσπασε στην Porsche Cayenne ήταν ο 42χρονος εκδότης της “Ακρόπολης” Παναγιώτης Μαυρίκος. Η εξέταση του DNA έγινε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδή, όπου διακομίστηκε η σορός του άτυχου άνδρα.

Η νεκροτομή στο σορό του Παναγιώτη Μαυρίκου έδειξε ότι ο τραγικός θάνατος του εκδότη προήλθε από την πυρκαγιά που ξέσπασε, κάτω από άγνωστες συνθήκες, στην Porsche Cayenne που οδηγούσε. Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή, στην Πανεπιστημιακή Ιατροδικαστική Υπηρεσία απέκλεισε τα παθολογικά αίτια.

Ωστόσο, την πλήρη εικόνα για την κατάσταση του Παναγιώτη Μαυρίκου θα έχουν οι Αρχές περίπου σε είκοσι μέρες, όταν ολοκληρωθούν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις που απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Από την Πέμπτη το βράδυ ο τραγικός θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ασφάλειας και των αρμόδιων, προκειμένου να διαλευκανθεί το μυστήριο και να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Οι αστυνομικοί περίμεναν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της νεκροτομής, αφού πρόσωπα του συγγενικού του περιβάλλοντος ανέφεραν χθες ότι τις τελευταίες ημέρες είχε έντονη αδιαθεσία και πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση. Παράλληλα, μαρτυρίες αυτοπτών ανέφεραν ότι τον διέκριναν “να έχει γείρει στο κάθισμά του”, ενώ εκείνοι προσπαθούσαν να τον απεγκλωβίσουν από το φλεγόμενο τζιπ. Όπως έλεγαν, όμως, αστυνομικοί, κατά πάσα πιθανότητα “ο Παναγιώτης Μαυρίκος έχασε τις αισθήσεις του πολύ γρήγορα από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά εξαιτίας των καπνών και της έλλειψης οξυγόνου μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου”.

Εν αναμονή των πρώτων αποτελεσμάτων από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να παίρνουν καταθέσεις από τους συνεργάτες του Παναγιώτη Μαυρίκου αλλά και αυτόπτες μάρτυρες του συμβάντος στην Αττική Οδό, ενώ παράλληλα αναλύουν με ειδικά συστήματα την εικόνα από την Αττική Οδό που δείχνει όλη την πορεία του οχήματος από τη στιγμή που μπήκε στον αυτοκινητόδρομο μέχρι τη στιγμή που πήρε φωτιά. Τα αποτελέσματα της ειδικής οπτικής ανάλυσης που επικεντρώνεται στο μπροστινό σημείο του οχήματος ίσως δείξουν λεπτομερώς το τι συνέβη στις 14:48 το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αττική Οδό.

Τα ερωτήματα που ζητούν άμεση απάντηση είναι πολλά. Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την υπόθεση, καθώς αν αποδειχτεί ότι υπάρχει δολιοφθορά στο μαύρο Porsche Cayenne τότε θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος ήθελε τον Παναγιώτη Μαυρίκο νεκρό. Για τον λόγο αυτό, αναλύεται η συμπληρωματική δικογραφία για την υπόθεση των εκβιασμών και θα ζητηθούν από τον δικηγόρο του κ. Αλέξη Κούγια οι μηνύσεις που ετοίμαζε σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων, έτσι ώστε συγκεντρωθούν στοιχεία για το εάν και ποιοι ήθελαν να σβήσουν τον εκδότη από το χάρτη. Μέχρι στιγμής και τα δύο σενάρια και αυτό της βλάβης και αυτό της δολιοφθοράς συγκεντρώνουν τις ίδιες πιθανότητες.

Τέλος, οι αστυνομικοί περιμένουν να πρώτα αποτελέσματα από τα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έχει σταλεί η σορός του εκδότη, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου και οργανική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο 42χρονος.

porche-cayenne-maurikou-2

μαυριιικ

αυτ2

Ôï êáììÝíï áõôïêßíçôï áðü ôï ïðïßï áíáóýñèçêå íåêñüò Ýíáò Üíäñáò óôçí ÁôôéêÞ Ïäü, ôçí ÐÝìðôç 9 Éïõíßïõ 2016, óôï ýøïò ôïõ Çñáêëåßïõ, óôï ñåýìá ðñïò Åëåõóßíá, óôçí áñéóôåñÞ ëùñßäá êõêëïöïñßáò. Ç ÐõñïóâåóôéêÞ Ýóðåõóå óôï óçìåßï ìå ôñßá ï÷Þìáôá êáé åííÝá ðõñïóâÝóôåò, ïé ïðïßïé êáôÝóâåóáí ôç öùôéÜ êáé áíÝóõñáí íåêñü ôïí ïäçãü. (EUROKINISSI)