Αυξάνεται η ακραία φτώχεια στην Ελλάδα - 1.647.703 πολίτες κάτω απ΄το όριο της φτώχειας

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα αναφορικά με τα επίπεδα της ανέχειας στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα, το 15% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της ακραίας φτώχειας.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Οι Έλληνες που βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση ανέρχονται στο 1.647.703.

Όπως αναφέρει η έρευνα της diaNEOsis, τα όρια της ακραίας φτώχειας κυμαίνονται από 182 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές που ζει σε ιδιόκτητο σπίτι, μέχρι 905 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αθήνα και πληρώνει ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό ποσοστό του 15%, το 2011 ήταν στο 8,9% ενώ το 2009 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.

Εκθεση - σοκ για την ακραία φτώχεια στην Ελλάδα

Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας, αξίζει να αναφερθεί κανείς στο ποσοστό του 17,6% στο οποίο ανήκουν τα παιδιά που ζουν κάτω από ακραία φτώχεια καθώς και στο 24,4% που αφορά στους νέους ηλικίας 18-29 ετών.

Αντίθετα, οι Έλληνες που είναι άνω των 65 ετών και αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα είναι στο 2,7%.

Αναφορικά με τις οικογένειες, όσες δεν έχουν παιδιά βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εκείνες που έχουν ωστόσο για τους τρίτεκνους τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα από όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία το ποσοστό ακραίας φτώχειας είναι στο 30,5% ενώ για εκείνες που μένουν σε δικό τους σπίτι χωρίς στεγαστικό δάνειο, το ποσοστό είναι στο 10,8% σύμφωνα με τα αποτελέσματα για το 2015.

Εκθεση - σοκ για την ακραία φτώχεια στην Ελλάδα

Φυσικά, η κατηγορία των Ελλήνων πολιτών που κινδυνεύει περισσότερο να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν είναι άλλη από τους άνεργους.

Εδώ το συγκεκριμένο ποσοστό τα τελευταία χρόνια “αγγίζει” το 70-75% ενώ το 2011 ήταν κάτω από το 50%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οικογένειες  δημοσίων υπαλλήλων, εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, βρίσκονται στην ακραία φτώχεια σε ποσοστό μικρότερο του 1%. Το ποσοστό για τους συνταξιούχους είναι επίσης πολύ χαμηλό (3,8%).

Δυστυχώς κανένα μέτρο δεν πρόκειται να καταπολεμήσει άμεσα την ακραία φτώχεια καθώς οτιδήποτε κι αν ισχύσει, το 15% των Ελλήνων θα εξακολουθεί να ζει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εκείνο που χρειάζεται είναι η στήριξη αυτών των ανθρώπων “εδώ και τώρα” ενώ δεν είναι λίγοι όσοι συμφωνούν ότι  υπάρχει μόνο ένας αποτελεσματικός τρόπος να βοηθηθούν εγκαίρως: Να εισπράξουν με ένα δίκαιο τρόπο τα χρήματα που τους λείπουν.

Τι προτείνει η diaNEOsis:

α) Η επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας.
β) Η αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.
γ) Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την επικράτεια.

Το τακτικό επίδομα ανεργίας σήμερα το λαμβάνει μόλις το 9,5% των ανέργων. Δεδομένου ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το δικαιούνται ελάχιστοι μακροχρόνια άνεργοι, προτείνεται η επέκταση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος έτσι ώστε να καλύπτει ως και το 40% των ανέργων.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων παρέχεται από το 2013. Προτείνεται η αύξησή του από 40 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα, σε 60.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προτείνεται να ισχύσει πανελλαδικά, με μικρές αλλά καίριες αλλαγές στο σχεδιασμό.

Αν υλοποιούνταν αυτά τα σχετικά απλά μέτρα, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα ήταν δικαιούχοι, και 613.704 από αυτούς θα έβλεπαν τα εισοδήματά τους να ξεπερνούν το όριο της ακραίας φτώχειας, Το ποσοστό ακραίας φτώχειας θα έπεφτε από το 15% στο 9,4% του πληθυσμού.

Κάτω από το όριο θα παρέμεναν 1 εκατομμύριο πολίτες, αλλά και τα δικά τους εισοδήματα θα αυξάνονταν -το xάσμα φτώχειας γι’ αυτούς θα μειωνόταν κατά 55%, επισημαίνει η εταιρία.