Απεργίες στα τρένα το επόμενο τριήμερο

Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κατά τη διάρκεια του επόμενου τριημέρου, με αποτέλεσμα είτε οι συρμοί να παραμένουν ακινητοποιημένοι είτε οι μετακινήσεις με αυτούς να γίνονται μετ’ εμποδίων.

Πιο συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Μεγάλο Σάββατο, από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα. Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα θα είναι την Κυριακή του Πάσχα μετρό και ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας από την έναρξη ως τη λήξη της βάρδιας.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του Προαστιακού της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, καθώς και τα δρομολόγια προς το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Από την πλευρά της η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι σε «μια νέα μεγάλη, φιλελεύθερη, μνημονιακή επίθεση σε αποδοχές και συντάξεις που γίνεται μετά την εκβιαστική τακτική των τοκογλύφων δανειστών της χώρας, με στόχο τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη δημιουργία δεξαμενής χαμηλόμισθου εργατικού δυναμικού, το οποίο θα θυσιαστεί στο βωμό των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών».

Οι ίδιοι τονίζουν ότι με την κινητοποίηση της 1ης Μαΐου διεκδικούν:

– Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο – λαιμητόμος για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

– Να ξεκινήσουν, ξανά, οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να διατηρηθεί μέχρι τότε σε ισχύ η υπάρχουσα ΣΣΕ.

– Να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του Οργανογράμματος της Εταιρείας, ώστε να διαμορφωθεί σε ένα νέο, σύγχρονο, αναπτυξιακό «εργαλείο».