Η κρίση "εγκλωβίζει" τους νέους στο πατρικό τους

To ότι οι Έλληνες νέοι είναι από τους τελευταίους στην Ευρώπη που εγκαταλείπουν το πατρικό τους  είναι ήδη γνωστό από διάφορες έρευνες. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, η τάση αυτή έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας” την τελευταία εξαετία, αυτή τη φορά όμως για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των πολιτών, κυρίως νέων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν μόνοι τους εκτοξεύτηκε από το 2010 και μετά εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη τρίτη θέση στην Ευρώπη με 51,6%, όσον αφορά το ποσοστό των νέων μεταξύ 25 και 34 χρονών που μένουν στο πατρικό τους.

Στην  πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με 56,6%, στην δεύτερη η Βουλγαρία με 52,8%, ενώ στην τελευταία θέση η Δανία με μόλις 1,8%. Το ποσοστό των παιδιών που μένουν στο πατρικό τους και είναι 18-34 ετών αγγίζει το 63,5%.

Η χώρα μας ωστόσο βρίσκεται στην κορυφή, μαζί με τις: Ιταλία, Σουηδία και Ιρλανδία, στο ποσοστό  των ανέργων νέων που μένουν με την οικογένειά τους, με τους: Ολλανδούς, Αυστριακούς, Λετονούς, οι Κύπριους και Δανούς να βρίσκονται στον αντίποδα, καθώς ούτε άνεργοι δεν μένουν στο πατρικό τους.

Εργαζόμενοι που συνεχίζουν να ζουν στην πατρική στέγη είναι κυρίως οι Μαλτέζοι, οι Αυστριακοί, οι Βούλγαροι, οι Λετονοί, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και – φυσικά- οι Έλληνες, ενώ λιγότεροι σ’ αυτή την κατηγορία είναι οι Γάλλοι, οι Φινλανδοί, οι Δανοί, οι Βέλγοι, οι Λουξεμβούργιοι και οι Κύπριοι.

Δείτε το σχετικό χάρτη:

eurostxartis