Σε "νέα" Ειδομένη εξελίσσεται το Ελληνικό - Αποσυμφόρηση στον Πειραιά

Τρίτη 12 Απριλίου και όλα το μέτωπο του προσφυγικού παραμένει ανοιχτό. Η κατάσταση στην Ειδομένη έχει πλέον βγει εκτός ελέγχου, με διαστάσεις άκρως επικίνδυνες, ενώ την ίδια ώρα στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, κατάσταση που κάνει πολλούς να σκεφτούν ότι δημιουργείται μία “νέα” Ειδομένη. Και στον Πειραιά, λεωφορεία καταφέρνουν να “γεμίσουν” μετανάστες με προορισμό τον Σκαραμαγκά.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ελληνικό, έχει στηθεί ένας πρόχειρος καταυλισμός με σκηνές σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και απλωμένα ρούχα παντού. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 6.000 άνθρωποι, με αρκετούς εξ αυτών να έχουν περάσει εβδομάδες στην Ειδομένη ή τον Πειραιά. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον χώρο του παλιού αεροδρομίου, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να σπάνε τα τζάμια, καθώς ασφυκτιούν και δεν μπορούν να αναπνεύσουν.

Η κατάσταση φαίνεται πως είναι εκτός ελέγχου, με τον καταυλισμό να θεωρείται πλέον υγειονομική βόμβα, καθώς οι άνθρωποι εκεί δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βιολογικές τους ανάγκες, ενώ για μπάνιο πηγαίνουν στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Μάλιστα, κάποιοι έσπασαν σωλήνες για να βρουν νερό να πλυθούν με αποτέλεσμα να έχει κοπεί η κεντρική παροχή νερού στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Την ίδια στιγμή, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ανέρχονται στους 3.800, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, ως τις 20:45 χθες που έγινε το τελευταίο δρομολόγιο με λεωφορείο, περίπου 700 άτομα είχαν αναχωρήσει από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 και από την Ε1 με προορισμό τον Σκαραμαγκά. Η διαδικάσια, έχει προγραμματιστεί και για σήμερα. Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.