Ευαγγελιάζοντας τα δρώμενα...

Αν γινόταν παρέλαση με τις γιορτές όλου του χρόνου, τη σημαία θα έπρεπε να την κρατά η Πρωταπριλιά.

Η 1η Απριλίου είναι η γιορτή του ψέματος, της φάρσας  για το “καλό”, που αν ίσχυε αυτό με τόσα ψέματα τώρα όλοι μας θα ήμασταν τρισευτυχισμένοι.

Το ψέμα υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων και για να κυριολεκτήσουμε από καταβολής κόσμου, με την πιο διάσημη θρησκευτική θεωρία την εξαπάτηση της Εύας (δεν φταίω εγώ, ο όφις). Ψέματα στην προσωπική, στην κοινωνική και στο αποκορύφωμα εκεί που αγγίζουν την τελειότητα, που δίνουν “ρέστα”, στην πολιτική  μας ζωή.

Την ώρα που γεννιέται ένα μωρό, όσο άσχημο και να είναι ακούς “καλέ, τι κουκλί είναι αυτό;”, αν η μαμά είναι ζωηρούλα και μοιάζει του κουμπάρου “μα, ίδιος ο μπαμπάς του να είναι, με καρμπόν βγήκε;” αργότερα, όταν δεν τρώει το φαγητό του, “φάε το φαΐ σου γιατί θα έρθει ο κακός ο λύκος” και όταν μεγαλώσει και πρωτοπάει σχολείο “να μάθεις πολλά γράμματα  για να βρεις μια καλή δουλειά με πολλά λεφτά”, άνεργος με δυο πτυχία και τρία μεταπτυχιακά……..

Εκεί που γίνεται το μεγάλο μπάχαλο είναι στις προσωπικές μας σχέσεις, απιστίες “εγώ μόνο εσένα αγαπώ” οι άλλοι-ες απλώς περιμένουν στη γωνία, ψευτοεγωισμοί “εγώ δεν ερωτεύομαι και δύσκολα αγαπάω”, ναι, από το πουθενά έχτισαν καριέρα ο Πάριος και ο Παντελίδης, “έχω καλά πεθερικά και τα σέβομαι πολύ” τη στιγμή που τα βλέπεις και βγάζεις φλύκταινες, όταν επισκεπτόμαστε κάποιον στο κρεββάτι του πόνου “δεν έχεις ανάγκη εσύ, θηρίο είσαι”, ασχέτως αν το “θηρίο” συνομιλεί με τον άγιο Πέτρο και σκέπτεσαι να στείλεις χαιρετίσματα σε προσφιλή πρόσωπα που είναι στην άλλη “ξενιτιά”.

Εκεί βέβαια που το ψέμα το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη στην εποχή μας είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο facebook. Διαβάζεις κάτω από  μια φωτογραφία που το πρόσωπο είναι σαν στραβοχυμένος λουκουμάς και παίρνει πόζες σαν “Η Ωραία του Πέραν”, ενίοτε με μαγιό, “θεά, υπέροχη, κούκλα” με δεκαπέντε θαυμαστικά, που αν άκουγαν οι κούκλες ή θα είχαν αυτοκτονήσει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαν πάθει κρίση ταυτότητας με βαριά ψυχολογικά προβλήματα. Μεγάλη μέρα σήμερα και για τους πολιτικούς, μέρα που τους ανήκει δικαιωματικά, την έχουν πάρει με το “σπαθί” τους, μέρα λαμπρή που πρέπει να φορέσουν τα καλά τους, ακόμα και οι Συριζαίοι πρέπει να βάλουν τη γραβάτα τους, γιατί όλοι πάνω στο ψέμα στήριξαν την πολιτική τους καριέρα και για να την τιμήσουν, έτσι για το καλό της ημέρας, όσο και να δυσκολευτούν να “κατασκευάσουν” μια αλήθεια που ο κόσμος θα την πιστέψει σαν το πιο επιτυχημένο ψέμα.

Δεν είναι τυχαίο που, ενώ υπάρχει διεθνής ημέρα για το δικαίωμα στην αλήθεια που αφορά τις καταφανείς παραβάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχει ημέρα αλήθειας. Ούτε υπάρχει ούτε πρόκειται ποτέ να προταθεί, γιατί η αλήθεια πονάει, ενοχλεί και υπάρχουν μερικές φορές και σοβαροί λόγοι που επιβάλλεται να μένει κρυμμένη πίσω από ένα “ωφέλιμο” ψέμα, γιατί υπάρχουν και τέτοια ψέματα, αλλά είναι ελάχιστα και στην πορεία καμιά φορά ψυχοφθόρα…….

Πρωταπριλιά λοιπόν σήμερα και για να μη λέτε ότι γκρινιάζω ας πούμε από εκείνα τα ωραία ψέματα, που κάνουν τη ζωή μας όμορφη και ειδικά στις μέρες που ζούμε, υποφερτή και καλοκύλιτη…….

Καλό μήνα!!!

Ευαγγελία Ιωαννίδη