Τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα πέρασαν πρόσφυγες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού Κούλατα, που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, στα σύνορα με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας Novinite, το Σαββατοκύριακο που πέρασε παιδιά από το συγκεκριμένο χωριό είδαν 6 με 7 άντρες να κουβαλούν τις αποσκευές τους και να περπατούν κατά μήκος της διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής. Τα παιδιά είπαν στους γονείς τους ότι οι άντρες μιλούσαν ξένη γλώσσα και τους έκαναν νεύματα να παραμείνουν ήσυχα.
Παρ ΄όλο που είχε ενημερωθεί η συνοριακή αστυνομία, τα ίχνη των παράνομων μεταναστών που κατευθύνονταν προς την Βουλγαρία δεν εντοπίστηκαν από τις Αρχές.
Το Novinite αναφέρει ότι οι κάτοικοι του χωριού Κούλατα αλλά και των γύρω χωριών ισχυρίζονται ότι η φύλαξη είναι ανεπαρκής, αν και τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα με την Ελλάδα είναι αυξημένα. Παράλληλα εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι πρώην στρατιωτικοί στρατώνες και οι συνοριακές εγκαταστάσεις ετοιμάζονται να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην περίπτωση που αυξηθεί η μεταναστευτική πίεση.
Την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι της Κρέσνα διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στα υποτιθέμενα σχέδια για τη μετατροπή των πρώην στρατώνων στην πόλη σε κέντρα για τη στέγαση των προσφύγων.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας, το λαθρεμπόριο ήταν πάντα κερδοφόρα δραστηριότητα στην περιοχή και τα άτομα που είχαν εμπλακεί σε αυτό έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι κάτοικοι επιμένουν ότι μόνο η ανέγερση ενός φράχτη θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο στην περίπτωση που οι μεταναστευτικές ροές από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία αυξάνονταν, ενώ αρκετές φορές στο παρελθόν τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο υπουργός Άμυνας έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι για την κατασκευή ενός ελαφρού συρματοπλέγματος στα σύνορα.
Το Novinite, πάντως, σημειώνει ότι με το κλείσιμο της δυτικής «βαλκανικής οδού» ήταν έτσι κι αλλιώς πιθανό οι ροές των προσφύγων να κατευθυνθούν μέσω της Βουλγαρίας.
Η συνοριακή αστυνομία της Βουλγαρίας σε συνεργασία με τον στρατό διενεργούν ελέγχους προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για τη φύλαξη των συνόρων.
(φωτό αρχείου)