Την «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών» «δείχνουν» οι κάλυκες έξω από την ισραηλινή Πρεσβεία

Η «Οργάνωση Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) βρίσκεται, σύμφωνα με την αστυνομία, πίσω από την επίθεση  κατά της ισραηλινής πρεσβείας με καλάσνικοφ, που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Στο συμπέρασμα αυτό έφτασαν οι αστυνομικές αρχές μετά την ολοκλήρωση της βαλλιστικής εξέτασης στους 54 κάλυκες των 7,62 μμ που βρέθηκαν γύρω από το κτίριο. Η εξέταση έδειξε ότι πρόκειται για τα ίδια καλάσνικοφ που είχαν χρησιμοποιηθεί στην επίθεση κατά του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι στις 30 Δεκεμβρίου 2013 και αλλά και κατά των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού τον Ιανουάριο του 2013.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 03:10 το πρωί και οι δράστες φαίνεται, με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί, ότι κινούνταν επί της οδού Μουσών. Αστυνομικοί ερευνούν τις κάμερες ασφαλείας της πρεσβείας και των γύρω επιχειρήσεων για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δραστών. Εκτιμούν πως ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και συνοδεύονταν από ομάδα υποστήριξης άλλων δύο ατόμων.

Τα πυρά άκουσε ο σκοπός που είχε βάρδια αλλά και υπάλληλος σε κοντινό βενζινάδικο ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι μύρισε και το μπαρούτι. Πυρ φέρεται να άνοιξε ο συνοδηγός της μηχανής, η οποία μετά την επίθεση εξαφανίστηκε με ταχύτητα προς την κατεύθυνση του περιφερειακού του Γαλατσίου. Στην πρεσβεία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές ενώ το σημείο έμεινε αποκλεισμένο μέχρι σχεδόν το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου η αστυνομία να συλλέξει στοιχεία.

Η ισραηλινή πρεσβεία είναι ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια στην Αθήνα καθώς έχει σκοπιές, κάμερες ασφαλείας, υπερυψωμένο τείχος και υψηλό ηλεκτροφόρο φράκτη πάνω από το τείχος. Κατά πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ισραήλ το οποίο θα συμμετάσχει στις έρευνες.

Κικίλιας: «Είμαστε απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα»

Στην πρεσβεία του Ισραήλ μετέβη το πρωί της Παρασκευής και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, αφού συναντήθηκε με την πρέσβη Ιρίτ Μπέν-Άμπα,  δήλωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει ασφαλής χώρα. Η πολιτεία είναι απέναντι σε εκείνους που προσπαθούν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να διαταράξει τις σχέσεις μας με το Ισραήλ». Απευθυνόμενος σε αυτούς, που όπως είπε, κλιμακώνουν τις προσπάθειες τους να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή, τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν το συντεταγμένο κράτος απέναντί τους».

Ερωτώμενος για το πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιείται επίθεση σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες πρεσβείες της Αθήνας, ο κ. Κικίλιας απάντησε πως «οι αστυνομικοί κάνουν με σοβαρότητα και σεβασμό τη δουλειά τους». «Να αφήσουμε τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ να κάνουν τη δουλειά τους και λίαν συντόμως θα έχουμε πράγματα να πούμε. Η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της, διότι η μάχη για να υπάρχει σταθερότητα και ανάπτυξη είναι επίπονη και διαρκής και επιβάλλει από όλους μας σοβαρότητα και επαγρύπνηση. Είναι αδιαπραγμάτευτο το ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής χώρα» κατέληξε ο υπουργός.

Χαμηλούς τόνους τήρησε και η ισραηλινή πρεσβεία η οποία με ανάρτησή της στο twitter αναφέρει: «Χτες η Πρεσβεία του Ισραήλ δέχθηκε επίθεση. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και την ΕΛ.ΑΣ. στον χειρισμό της υπόθεσης».

Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε τόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και το υπουργείο Εξωτερικών. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπογραμμίζει ότι «ο δίκαιος αγώνας των Παλαιστινίων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τέτοιες απαράδεκτες πράξεις, που βρίσκουν απέναντί τους τον ελληνικό λαό», αλλά και η ΔΗΜΑΡ που σημειώνει ότι «η απομόνωση της τρομοκρατίας είναι η μόνη απάντηση που μπορούν και οφείλουν να δώσουν οι πολίτες και οι δημοκρατικές δυνάμεις» και ότι «ο αγώνας των Παλαιστινίων δεν υπηρετείται από αυτόκλητους τιμωρούς».

Απερίφραστα καταδικάζει το Ποτάμι την τρομοκρατική επίθεση κατά της πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα. «Είναι», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, «πολύ περίεργη και ύποπτη η χρονική στιγμή της επίθεσης που συμπίπτει με τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να διασφαλίσουν την ενεργειακή τους συνεργασία με το Ισραήλ».