Δεν υπάρχει δεύτερο γνωστό κρούσμα Ηπατίτιδας Α στην Ειδομένη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ειδομένη μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα ηπατίτιδας σε 9χρονο κοριτσάκι το οποίο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Ωστόσο, πληροφορίες που ετέδωσε το πρακτορείο Reuters για δεύτερο κρούσμα δεν επιβεβαιώνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι συνθήκες στην Ειδομένη είναι «απερίγραπτες» και ότι οι «συνάνθρωποί μας πρέπει να μεταφερθούν». Και κατέστησε σαφές ότι υπό τέτοιες συνθήκες με δεδομένη την δυναμική της λοίμωξης αυτή καθ’ αυτή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν θα μείνουμε στο ένα κρούσμα.

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε ότι δεν θα γίνουν μαζικοί αλλά θα εμβολιαστούν τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό όπου παρουσιάστηκε το κρούσμα. «Σε πρώτη φάση θα εμβολιάσουμε 300 με 400 άτομα» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει απελπιστική με περισσότερους από 12.000 πρόσφυγες να παραμένουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι συνεχείς βροχές έχουν μετατρέψει την περιοχή σε έναν απέραντο βαλτότοπο ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από αύριο η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο.