“Μαθαίνοντας μαζί” είναι ο τίτλος της ημερίδας που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με ομιλητές μαθητές την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, από τις 9.30 έως τις 13.00, στο Μουσείο Βορρέ.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου «Δες το Αλλιώς», το οποίο εστιάζει στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία, μέσω διαδραστικών – βιωματικών προγραμμάτων μη τυπικής εκπαίδευσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν από κοινού 1.800 μαθητές γενικής εκπαίδευσης & νέοι με αναπηρίες (κινητική – νοητική – αισθητηριακή).
Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών βιωματικών / διαδραστικών προγραμμάτων, που έλαβαν χώρα στο Μουσείο Βορρέ, από τον Οκτώβριο 2015 έως και τον Μάρτιο 2016, ο Σ.Κ.Ε.Π. οργανώνει την Ημερίδα «Μαθαίνοντας Μαζί», με κεντρικούς ομιλητές τους συμμετέχοντες μαθητές γενικής εκπαίδευσης από τα παρακάτω σχολεία:
1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων
2ο Λύκειο Γέρακα
Εκπαιδευτήρια Καντά
Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ»
Σκοπός της ημερίδας είναι οι νέοι να αποκτήσουν βήμα και πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτυπώνοντας τις δικές τους απόψεις, εμπειρίες, συναισθήματα. Κυρίως να παρουσιάσουν τις δικές τους προτάσεις και το δικό τους όραμα για μια κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι. Πιο συγκεκριμένα, στοχεύουμε οι μαθητές να:
• Ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά «κοινωνικής ευθύνης».
• Διαμορφώσουν καινούργιες στάσεις & αντιλήψεις τις οποίες θα διαδώσουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε πανελλαδικό επίπεδο.
• Δημιουργήσουν καινούργιες ομάδες εθελοντών οι οποίες θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς πυρήνες ευαισθητοποίησης & ενημέρωσης.
Γιατί ο ευαιθητοποιημένος μαθητής σήμερα,
είναι συνειδητοποιημένος και ενεργός πολίτης αύριο!
Λίγα περισσότερα λόγια για το έργο «Δες το Αλλιώς» :
Με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με αναπηρία, στα πλαίσια του έργου υλοποιήθηκαν από τον Σ.Κ.Ε.Π. από τον Οκτώβριο του 2015 έως τέλος Μαρτίου 2016, οι παρακάτω δράσεις:
A. 20 εκπαιδευτικά βιωματικά/διαδραστικά προγράμματα που περιλάμβαναν:
1. Ομιλίες σε σχολεία – ανοιχτός διάλογος μαθητών με άτομα με αναπηρία
2. Διαδραστικά/βιωματικά εργαστήρια (καλλιτεχνικά & αθλητικά) με συμμετέχοντες νέους με και χωρίς αναπηρία
B. Δημιουργία Πυρήνα Εθελοντών
Στα βιωματικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και νέοι με αναπηρία (κινητική-νοητική-αισθητηριακή). Η αλληλεπίδραση ευπαθών κοινωνικών ομάδων με την ευρύτερη ομάδα των μαθητών είναι βασική προϋπόθεση για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με την διαφορετικότητα και την αναπηρία. Αφυπνίζοντας τους μαθητές γενικής αγωγής και κατ’ επέκταση το άμεσο και έμμεσο περιβάλλον τους, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις συνειδητοποίησης του ευρύτερου πληθυσμού, με προσδοκώμενο μελλοντικό αντίκτυπο, να διασφαλιστούν και να αποδοθούν στους ανθρώπους με αναπηρία τα βασικά τους δικαιώματα.
Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την:
• Εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας και την διαχείριση της διαφορετικότητας
• Κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρία
• Αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού
• Προώθηση και προάσπιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων
• Ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Είμαστε όλοι Πολίτες” το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Μουσείο Βορρέ
16 Μαρτίου 2016
09:30-13:00
Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου
210 6644771