Στον απέραντο λασπότοπο της Ειδομένης θάβονται ακόμη μία μέρα περισσότερα από 14.000 όνειρα και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Η βροχή των τελευταίων ημερών έχει φτάσει σε οριακό σημείο με τη ζωή των εγκλωβισμένων ανθρώπων να βρίσκεται σε κίνδυνο. Η νύχτα που πέρασε ήταν δραματική αφού η βροχή δε σταμάτησε να πέφτει πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.
Όλη τη νύχτα πρόσφυγες και άνθρωποι των ΜΚΟ έδιναν μάχη προκειμένου να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά και τα μωρά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο. Ταυτόχρονα, δεκάδες παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις, αφού οι συνθήκες που επικρατούν στο προσφυγικό καταυλισμό είναι άθλιες.
Μέσα στις λάσπες, ο φωτογραφικός φακός των διεθνών πρακτορείων που στέλνει την εικόνα σε όλη την υφήλιο, «συλλαμβάνει» το θαύμα της ζωής: Ένα νεογέννητο, ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών, μπορεί και ωρών, μέσα στις λάσπες… Η μητέρα σε σκηνή, από εκείνες που έδερνε η βροχή μερόνυχτα… Μια ηλικιωμένη γυναίκα το κρατά σφιχτά και το ξεπλένει, ενώ ένας άντρας μ’ ένα μπουκάλι ρίχνει νερό, έξω στο κρύο, Μάρτη μήνα, στην Βόρεια Ελλάδα… Μια από τις δεκάδες εικόνες που μας αφήνουν άφωνους…
Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες, 70 παιδιά από τον καταυλισμό έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες. Τα άρρωστα παιδιά θα μεταφέρονται πλέον και στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς δεν επαρκούν για τη νοσηλεία τους.
Η πείνα και η δίψα εξαθλιώνει τους πρόσφυγες που περιμένουν στις ουρές για ένα κομμάτι ψωμί.
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στον Πειραιά
Περίπου 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς και στην πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ.
Σύμφωνα με τη χθεσινή καταμέτρηση του λιμενικού σώματος 2666 άτομα είχαν καταμετρηθεί μέχρι τις 8 το βράδυ στους χώρους φιλοξενίας του λιμανιού ενώ χθες στις 11:30 το βράδυ κατέπλευσε το “Νήσος Μύκονος” με 476 άτομα από Χίο Μυτιλήνη και Σάμο.
Σήμερα το πρωί κατέπλευσε το λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Αριάδνη” μεταφέροντας συνολικά 658 μετανάστες και πρόσφυγες, 300 άτομα από τη Χίο και 358 από τη Μυτιλήνη. Επίσης ένα ακόμη πλοίο το Blue Star 2 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά με 231 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο έχει παραλάβει 222 άτομα από τη Λέρο και 3 από την Κω.
Χθες 14 πούλμαν μετέφεραν συνολικά 700 μετανάστες και πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε διάφορα κέντρα προσωρινής διαμονής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες παρά τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται αρνούνται να μετακινηθούν, καθώς δέχονται μηνύματα από δικά τους άτομα στο κινητά που τους υπόσχονται ότι μπορούν να τους περάσουν από τα σύνορα.
Σχεδόν μισό εκατ. πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα το δ’ τρίμηνο του 2015
Σχεδόν μισό εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η Frontex, που συλλέγει στοιχεία για τον αριθμό των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων, κατέγραψε 484.000 τέτοιες περιπτώσεις στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και 466.000 στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, κυρίως άνθρωποι που επανεισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία που δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων της ΕΕ, αυτών που δεν χρησιμοποιούν τα κανονικά σημεία διέλευσης, ανήλθε σε 978.300 το τρίμηνο αυτό, ο μεγαλύτερος αριθμός αφότου η Frontex άρχισε να συλλέγει τέτοια στοιχεία το 2007. Από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.
Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ κατέγραψε μια μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τη Λιβύη αλλά σημείωσε μια απότομη αύξηση των αφίξεων στην Ισπανία από το Μαρόκο, αν και οι αφίξεις αυτές είναι σε χαμηλό επίπεδο. Καταγράφηκαν 2.800 παράτυπες διελεύσεις το τέταρτο τρίμηνο (του 2015) στη διαδρομή της δυτικής Μεσογείου, ανέφερε, αριθμός ρεκόρ για αυτή την εποχή και ο διπλάσιος αριθμός εκείνων που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2014.
«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο»
«Εδώ ζούμε έναν δεύτερο πόλεμο» μονολογεί ηλικιωμένη Σύρια, που ακουμπώντας στο μπράτσο του συζύγου της προχωρά προς την τεράστια ουρά προσφύγων που έχει σχηματιστεί εκεί, όπου γίνεται η διανομή φαγητού, στον καταυλισμό της Ειδομένης. «Δίνουμε μάχη για ένα πιάτο φαγητό, μάχη για μια σκηνή, για να μπορέσουμε να βάλουμε από κάτω το κεφάλι μας. Κουβαλάω πολλά χρόνια πάνω μου και όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα για μένα. Έφυγα κυνηγημένη από την πατρίδα μου κι έχω κολλήσει εδώ. Στη λάσπη, το κρύο, το αδιέξοδο…» λέει η Χάλα, που θέλει, όπως πολλοί ομοεθνείς της, να πάει στη Γερμανία. Εκεί, την περιμένει ήδη ο γιος της, ο οποίος ήταν από τους «τυχερούς» που κατάφερε να περάσει τα σύνορα πριν από περίπου έναν χρόνο.