"Ξύλο" στην Ειδομένη για ένα πιάτο φαγητό

Χαοτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη καθώς κάθε ημέρα που περνάει γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για τους πρόσφυγες. Η έλλειψη φαγητού, πόσιμου νερού και οι κακές καιρικές συνθήκες δημιουργούν εικόνες εξαθλίωσης, ενώ χθες δεν έλειψαν και οι έντονες διαμάχες μεταξύ των προσφύγων.

Για αδιευκρίνιστους λόγους, μια ομάδα προσφύγων επιτέθηκε σε μια άλλη και μάταια προσπαθούσαν οι ψυχραιμότεροι να τους ηρεμήσουν. Οι εικόνες με τις άγριες συμπλοκές προσφύγων στην Ειδομένη δεν μοιάζουν, πάντως, πρωτόγνωρες, αφού το Reuters είχε δώσει χθες στη δημοσιότητα εικόνες από κάποια άλλη ένταση μεταξύ των ανθρώπων που συνωστίζονται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κάτω από άθλιες συνθήκες. Πρόκειται για φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 7 του μήνα.

r-eidomeni1
r-eidomeni2
r-eidomeni3
r-eidomeni4
r-eidomeni5
r-eidomeni6

Λίγα μέτρα πιο μακριά, μητέρες προσπαθούν να ανάψουν φωτιά με ό,τι βρίσκουν για να ζεσταθούν τα παιδιά τους, για τα οποία βράζουν μέχρι και γρασίδι προκειμένου να αποκτήσουν είδος τροφής, όπως χαρακτηριστικά γράφει η Daily Mail.

prosfiges4

prosfiges6

Τις τελευταίες μέρες, μάλιστα, αρκετά ανήλικα έχουν προσβληθεί από ίωση με έντονες στομαχικές διαταραχές και η ανησυχία που υπάρχει για χειροτέρευση της κατάστασης είναι έκδηλη.

Τη διαβεβαίωση ότι «δεν υφίσταται θέμα υγειονομικής βόμβας στην Ειδομένη» έδωσε κατά την επίσκεψή του στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ανακοινώνοντας ότι δύο κινητές μονάδες της υπηρεσίας, με τρεις γιατρούς και τρεις νοσηλευτές, θα σταθμεύουν καθημερινά στην περιοχή.

«Επιτηρούμε επιδημιολογικά το φαινόμενο και είμαστε εδώ για να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα και να περιχαρακώσουμε την απειλή» σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε ότι οι λοιμώξεις που πλήττουν κυρίως τα παιδιά είναι αντιμετωπίσιμες και υπάρχει επάρκεια στα φαρμακευτικά σκευάσματα.

«Βασικό ζήτημα βέβαια για τη δημόσια υγεία είναι το πλύσιμο των χεριών» συμπλήρωσε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τις επόμενες μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση αλλά και οι πρόσφυγες θα εξοικειωθούν με τις επικρατούσες συνθήκες, ότι δηλαδή τα σύνορα κλείνουν και θα μεταφερθούν σε στεγασμένες μονάδες. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα και ο εμβολιασμός των παιδιών και έχουμε ήδη προβεί σε εμβολιασμούς» κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Μιλώντας το πρωί στο Mega χαρακτήρισε επιδημιολογικά ελεγχόμενη την κατάσταση στην Ειδομένη, προειδοποιώντας όμως ότι εφόσον οι πρόσφυγες δεν στεγαστούν τις επόμενες μέρες μακριά από τον υπαίθριο καταυλισμό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα αναμένεται στην Ειδομένη και ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκος Παπαευσταθίου.

 

prosfiges7

Την ίδια ώρα απογοητευμένοι οι πρώτοι πρόσφυγες της Ειδομένης πήραν χθες τον δρόμο της επιστροφής για τον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ και το bloko.gr, χθες το βράδυ θα έφτανε στην Πύλη Ε-2, στο λιμάνι του Πειραιά, λεωφορείο από την Ειδομένη με περίπου 45 μετανάστες Ιρακινούς και Αφγανούς.