Στο 27% το ποσοστό των γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα

Σταθερό στο 27% παρέμεινε στην Ελλάδα το ποσοστό γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε ποσοστό 29% οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην έχουν γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση.

Οριακή αύξηση σημείωσαν τα ποσοστά γυναικών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις, από 22% σε 24%, αλλά μια στις τρεις επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα γυναίκες στην ανώτατη διοίκηση. Σύμφωνα με την έρευνα, τα σημαντικότερα κίνητρα στην Ελλάδα για να αναλάβουν τα στελέχη διευθυντική θέση είναι κοινά και για τα δύο φύλα και αφορούν:

α) την αναγνώριση των ικανοτήτων τους (75% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες),

β) την επιθυμία να διαμορφώσουν την εταιρική στρατηγική και να επιφέρουν αλλαγές (50% για τις γυναίκες και 38,6% για τους άντρες) και

γ) το γεγονός ότι ήταν το επόμενο λογικό βήμα για την καριέρα τους (50% για τις γυναίκες και 34,1% για τους άντρες).

Αρκετά ενθαρρυντικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι, όταν ερωτήθηκαν εάν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και η υποστήριξη για να παραμείνουν στην διευθυντική τους θέση μακροπρόθεσμα, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες στην Ελλάδα απάντησαν θετικά. Συγκεκριμένα, οι θετικές απαντήσεις των γυναικών ανήλθαν σε 87,5% ενώ των αντρών σε 95,5%, υποδεικνύοντας ότι το σύνολο σχεδόν των αντρών θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο.