Το νησί "Όλοι μαζί" βρίσκεται στην Ελλάδα

Κάθε καλοκαίρι, αρκετοί Ευρωπαίοι τουρίστες επιλέγουν την Λέσβο για τις διακοπές τους. Αυτή τη χρονιά, χιλιάδες πρόσφυγες διέσχισαν το πέλαγος από την Τουρκία για να φτάσουν επίσης σ’ αυτό το νησί, ψάχνοντας για ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δύο κινηματογραφιστές, η Μαριέκε Βαν ντερ Βέλντεν και ο Φίλιπ Μπρίκ, ζήτησαν από τουρίστες και πρόσφυγες να μιλήσουν για λίγο μεταξύ τους, καθισμένοι σε ένα παγκάκι, με θέα τη θάλασσα.

Το αποτέλεσμα, είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με συζητήσεις για τον πόλεμο, την εργασία, την αγάπη αλλά και τα αυτοκίνητα, ακόμη και τα κατοικίδια. Πρόκειται για μια ωδή στην ανθρωπιά όπου μπορούμε να δούμε τί συμβαίνει όταν δώσουμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε μεταξύ μας.

Το παραπάνω κείμενο, αναγράφεται στην πλατφόρμα www.theislandofalltogether.com. “Όλοι μαζί” αποφάσισαν να “βαφτίσουν” το νησί της Λέσβου δύο άνθρωποι, καταβάλλοντας μια προσπάθεια ώστε τουρίστες και πρόσφυγες να έρθουν πιο κοντά, κάνοντας μια κουβέντα για τη ζωή, τις συνήθειες και τα ενδιαφέροντά τους.

Οι Ολλανδοί Μαριέκε βαν ντερ Βέλντεν και Φίλιπ Μπρινκ, κατάφεραν να εφαρμόσουν την ιδέα τους από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό που έκαναν, ήταν να οργανώνουν συναντήσεις ενός τουρίστα και ενός πρόσφυγα κάθε φορά, σε διάφορα σημεία της Λέσβου. Στη συνέχεια έδωσαν στους συμμετέχοντες κάρτες με ερωτήσεις που θα έκαναν στον άλλον, αν και τελικά ο πάγος “έσπασε” κι έτσι η κάρτα ήταν χρήσιμη μόνο στην αρχή. Κάθε ένας μιλούσε στη μητρική του γλώσσα και γινόταν απευθείας μετάφραση από ακουστικό.

Όλοι, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την ζωή ο ένας του άλλου, να εξηγήσουν το πώς βρέθηκαν σε μια βάρκα στη μέση του πελάγους, ποιες ήταν οι φιλοδοξίες τους κάποτε και ποιες είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τους δύο Ολλανδούς, όλοι οι μετανάστες κατάφεραν να φθάσουν σε Γερμανία και Αυστρία και βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής.

λεσβος 1

Η 24χρονη Σέλμα από την Ολλανδία και ο 26χρονος Χουσάμ από τη Συρία

λεσβος 2

Η 14χρονη Αν-Μαρίν από την Ολλανδία και η 24χρονη Μπίρβαν από τη Συρία

λεσβος 3

Ο 65χρονος Γκάνεμ από τη Συρία και ο 50χρονος Τίλμαν από τη Γερμανία

λεσβος 4

Η 54χρονη Σέετ από την Ολλανδία και η 43χρονη Μαγιάντα από τη Συρία

λεσβος 5

Ο 56χρονος Μαρσέλ από την Ολλανδία και ο 33χρονος Χασάν από τη Συρία

λεσβος 6

Η 7χρονη Γιοάνα από τη Συρία και η 54χρονη Μονίκ από την Ολλανδία

λεσβος 7

Ο 51χρονος Ρασάντ από τη Συρία και ο 19χρονος Οτις από την Ολλανδία

λεσβος 8

Ο 50χρονος Μοχάμαντ από τη Συρία και ο Γιαν

λεσβος 9

Ο 5χρονος Αρτσι από τη Βρετανία και ο 6χρονος Γουίσαμ από τη Συρία

λεσβος 10

Ο 30χρονος Σάφι από τη Συρία και η 22χρονη Κέα από τη Γερμανία

ος 11

Η 20χρονη Σουχάιλα από τη Συρία και η 45χρονη Πέτρα από την Ολλανδία

λεσβος 12

Ο 11χρονος Αλάα από τη Συρία και ο 9χρονος Φιν από τη Βρετανία