Ένταση και δακρυγόνα στην Ειδομένη (vid)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση αυτή την ώρα στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων να έχουν καταλάβει τις σιδηροδρομικές γραμμές και να πετούν πέτρες προς την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Οι περίπου 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες ζητούν να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Νωρίτερα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ είχε ανοίξει και επρόκειτο να δοθεί άδεια εισόδου σε 50 άτομα.

Όλα ξεκίνησαν στις 12.00 με χιλιάδες πρόσφυγες να συνωστίζονται μετά την πληροφορία, που ήθελε τα σύνορα να ανοίγουν.  Εκεί όμως διαπίστωσαν πως όχι μόνο τα σύνορα δεν έχουν ανοίξει, αλλά οι Σκοπιανοί έστειλαν επιπλέον αστυνομικές ενισχύσεις για να μην επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν.

Νωρίτερα το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ είχε ανοίξει προκειμένου να περάσουν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι αρχές των Σκοπίων σχεδίαζαν να επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα τους μόνο 50 ατόμων μετά από εξονυχιστικούς και χρονοβόρους ελέγχους.

Την Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα της Ειδομένης μόλις για 300 πρόσφυγες σφραγίζοντας ξανά τα σύνορα στις 4 τα ξημερώματα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.