Αποχωρούν οι αγρότες από Τέμπη και Δοϊράνη

Αποχωρούν αύριο στις 11 το πρωί τα τρακτέρ του μπλόκου από τα Τέμπη , σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν τα μέλη της γενικής συνέλευσης σε συνεδρίαση τους το βράδυ της Παρασκευής.

Έπειτα από 37 ημέρες στους δρόμους, οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών προχώρησαν σε αποτίμηση των κινητοποιήσεών τους και αποφάσισαν να αποχωρήσουν, προειδοποιώντας πάντως την κυβέρνηση ότι «θα τους βρει μπροστά της» εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Παναγιώτης Καλογιάννης διατύπωσε την άποψη ότι η κυβέρνηση θέλει να «τελειώσει» τον αγροτικό κόσμο.

Όπως ανέφερε ο κ Καλογιάννης στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είχαν την περασμένη Δευτέρα, οι αγρότες του κατέστησαν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει με τον αγροτικό κόσμο, ενώ, αποτιμώντας τα οφέλη των 37 ημερών στα μπλόκα, σημείωσε:

«Πήραμε τα 9.500 αφορολόγητο. Καταφέραμε να βάλουμε τον πήχη πιο ψηλά για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πήραμε παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021 και πιο ομαλή μετάβαση. Πήραμε 5% κάτω από τις εισφορές που υπολόγιζε να βάλει η κυβέρνηση. Εξασφαλίσαμε πιο ομαλή φορολόγηση ως το 2021 και 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, και εξασφαλίσαμε επίσης την ρύθμιση επανασύνδεσης με την ΔΕΗ για τα αρδευτικά όπως και την ρύθμιση δανείων των αγροτών ώστε να δικαιούνται όλοι οι αγρότες “κάρτα αγρότη”».

Κάλεσμα μπλόκου Νίκαιας για την επέτειο του Κιλελέρ

Κάλεσμα στους συναδέλφους τους απηύθυναν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, προκειμένου να γιορτάσουν μαζί την επέτειο του Κιλελέρ στις 12.30 την Κυριακή, στον χώρο του μνημείου του αγρότη.

Η απόφαση ελήφθη σε γενική συνέλευση η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο μπλόκο Νίκαιας, όπου οι αγρότες ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο τη συζήτησης που είχαν οι εκπρόσωποί τους, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την Κυριακή, όπως ανέφερε στο Αθηναίκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου, Ρίζος Μαρούδας, οι αγρότες θα λάβουν τις αποφάσεις τους για την πορεία του αγώνα.

Παράλληλα, να αποχωρήσουν από το μπλόκο στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αποφάσισαν κατά ττη γενική τους συνέλευση το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Φεύγουμε, ορισμένοι από απόψε κιόλας, απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό που είχαν και οι δύο αντιπροσωπείες και παραμένουμε με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις που θα τις παρακολουθούμε στενά», υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής τους επιτροπής, Γιώργος Τερζής, γραμματέας του Γεωργοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς.

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο στο τελωνείο της Δοϊράνης στήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2016, με αρχική δύναμη 230 τρακτέρ και 96 σήμερα.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετέχοντες στο μπλόκο άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, είχαν πραγματοποιήσει δύο 24ωρους αποκλεισμούς, ενώ καθημερινά απέκλειαν τα σύνορα από τις 18.00 μέχρι τις 23.00.