Για την Ειδομένη με τα πόδια

Ομάδες χιλιάδων προσφύγων, στην πλειοψηφία τους νέα ζευγάρια με μωρά στην αγκαλιά διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα του ελληνικού εδάφους, με προορισμό τα σύνορα. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν εκεί παρ’ ότι γνωρίζουν ότι στην Ειδομένη μπορεί και να είναι το τέλος της διαδρομής προς την ελευθερία. Ξέρουν όμως ότι εκεί τουλάχιστον θα βρουν συμπατριώτες τους και θα ενωθούν μαζί τους. Εγκαταλείπουν καταυλισμούς και λεωφορεία από Κοζάνη, Αλμυρό και Τρίκαλα ωστόσο η εξάντληση δεν τους πτοεί, μια και όπως λένε ορισμένοι “Δεν μας νοιάζει αν είναι μεγάλη η απόσταση. Είμαστε ελεύθεροι”.

Με την ελληνική σημαία στα χέρια τους, άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, προχωρούν προς Βορρά. Μικρά παιδιά εμφανίζουν σημάδια εξάντλησης, κάποιοι τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες ωστόσο ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό για να τους σταματήσει.

Ασφυξία και στον Πειραιά. Η πόλη έχει φτάσει στα όριά της από τις ορδές απελπισμένων με το λιμάνι να έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό. Εκατοντάδες μετανάστες έχουν στήσει σκηνές και παραπήγματα. Σήμερα το βράδυ, άλλοι τόσοι μετανάστες θα αποβιβαστούν εκεί, προερχόμενοι από νησιά του Αιγαίου.

μεταναστες 1

μεταναστες 2

μεταναστες 3

μεταναστες 4

μεταναστες 5

μεταναστες 6

μεταναστες 7