Σταματά την απεργία πείνας ο Ν. Ρωμανός – Πέρασε η τροπολογία για το «βραχιολάκι» - Παρέμβαση Κ. Παπούλια

Ομοφώνως έγινε δεκτή από την Βουλή η βελτιωμένη τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου για τις εκπαιδευτικές άδειες σε κρατουμένους με χρήση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκι) εφόσον ο κρατούμενος φοιτητής έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως με επιτυχία το ένα τρίτο των μαθημάτων και των εργαστηρίων ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου. Αμέσως μετά την υιοθέτηση της τροπολογίας έγινε γνωστό ότι ο Νίκος Ρωμανός γνωστοποίησε ότι τερματίζει την απεργία πείνας την οποία πραγματοποιεί εδώ και 30 ημέρες αλλά και δίψας που άρχισε από το πρωί της Τετάρτης με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της υγείας του πλέον και την πιθανότατα ενός αιφνίδιου θανάτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε το αίτημά του για ονομαστική ψηφοφορία και έτσι η όλη διαδικασία έγκρισης της τροπολογίας ολοκληρώθηκε εξαιρετικά γρήγορα. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε, για πρώτη φορά, παρέμβει δυναμικά στο ζήτημα τηλεφωνώντας στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά από τον οποίο ζήτησε να δοθεί λύση στο θέμα του Νίκου Ρωμανού και άμεσα.

Έντονες και αγωνιώδεις συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στη Βουλή

Η τροπολογία που παρουσιάστηκε την Τετάρτη το μεσημέρι στη Βουλή αποτελεί συγκερασμό, όπως είπε και ο κ. Αθανασίου, των νομοθετικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί την Τρίτη. Σημειώνεται ότι την Τρίτη προηγήθηκαν πολύωρες και έντονες συζητήσεις στη Βουλή για το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία που  σημείωνε ότι οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά και ότι στην περίπτωση απόρριψης θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση. Πρότεινε σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος να δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού (βραχιολάκι), σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας.

Ο κ. Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση που υπέβαλλαν με τροπολογία τους ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές για χρήση της συσκευής. Δήλωσε ότι «η εκπαιδευτική άδεια δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική». Επέμεινε στην λύση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε και εμφανίστηκε θετικός στο μέτρο για το «βραχιολάκι» εφ” όσον βεβαίως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δηλαδή η σχετική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, αφού εξήγησε ότι για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκισή τους.

Ακολούθησε κατάθεση νέας τροπολογίας από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και καθηγητή εγκληματολογίας Γιαννη Πανούση, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προέβλεπε ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Ακολούθως, σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης και με δεδομένη την ανακοίνωση του Νίκου Ρωμανού ότι από την Τετάρτη το πρωί προχωρά και σε απεργία δίψας, το ΠΑΣΟΚ, πολύ αργά το βράδυ της Τρίτης, προχώρησε σε πρωτοβουλία για να υιοθετηθεί νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να υπάρξει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») για τους κρατουμένους επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.