Μαθήματα ανθρωπιάς...

Πέντε λεωφορεία με 350 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται από τη Συρία, έφτασαν στην Κοζάνη προκειμένου να φιλοξενηθούν στο κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης. Όπως ανέφεραν, το ταξίδι τους προς την Ειδομένη μετρά τρεις ολόκληρες ημέρες.

Η κόπωση είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους ενώ τα μεγαλύτερα “θύματα” της απίστευτης ταλαιπωρίας, δεν είναι άλλα από τα παιδιά. Μάλιστα, χρειάστηκε να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες σε ορισμένα παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσίαζαν σημάδια εξάντλησης, στο ιατρείο που λειτουργεί εντός του γυμναστηρίου από παθολόγους και παιδιάτρους του νοσοκομείου Κοζάνης.

Εθελοντές και συνεργεία του Δήμου, δείχνουν το πρόσωπο της ανθρωπιάς, προετοιμάζοντας κατάλληλα τον χώρο, προσέφεραν πρόχειρο φαγητό ενώ εθελοντική ομάδα που λειτουργεί σε κτίριο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου, έχει αναλάβει να ετοιμάζει και να πακετάρει τα γεύματα.

Την ευθύνη της φιλοξενίας στο γυμναστήριο έχει ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και την ευθύνη της προετοιμασίας των γευμάτων και πρόχειρου φαγητού έχει ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Μανώλης Κουτσοσίμος.

Από τους 350 πρόσφυγες, 155 είναι βρέφη και παιδιά από δύο μηνών έως επτά ετών, 85 γυναίκες από τις οποίες οι τέσσερις είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Για τις εγκύους και τις γυναίκες με βρέφη, για την καλύτερη διαμονή τους, έχει διαμορφωθεί ένας ξεχωριστός χώρος εντός του γυμναστηρίου.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο Κοζάνης προσκομίστηκε σε κακή κατάσταση χθες το βράδυ ένας 16χρονος Αφγανός που είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού πριν από πέντε μήνες, και οι γιατροί, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σταύρο Γιαννακίδη, κάνουν ό,τι καλύτερο για να μην διατρέξει κίνδυνο η υγεία του.