Ο Νίκος Ρωμανός αρχίζει και απεργία δίψας-Ύστατες πρωτοβουλίες για επίλυση του προβλήματος

Σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού έχουν επιδοθεί οι βουλευτές μετά από την γνωστοποίηση ότι ο νεαρός απεργός πείνας προχωρά, από την Τετάρτη το πρωί και σε απεργία δίψας μετά την απόρριψη από πλευράς κυβέρνησης δια στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου των τροπολογιών που κατέθεσαν αρχικά βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι και στη συνέχεια ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, και καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, πολύ αργά το βράδυ της Τρίτης, προχώρησε σε πρωτοβουλία για να υιοθετηθεί νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να υπάρξει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι») για τους κρατουμένους επιτυχόντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Την σχετική νομοτεχνική βελτίωση πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Κουτσούκος και ο εισηγητής κ. Δ. Σαλτούρος ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου δήλωσε ότι θα την μελετήσει. Μάλιστα ο κ. Σαλτούρος είπε ότι επεξεργάζονται και στο υπουργείο Δικαιοσύνης ανάλογη πρόταση με εκείνη που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσει άμεσα το θέμα.

Όπως έγινε γνωστό, ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα διεξάγεται την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι.

Λίγο νωρίτερα, ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, κ. Ραγκούσης, γνωστοποίησε ότι ο Ρωμανός προχωρά από το πρωί της Τετάρτης και σε απεργία δίψας κρίνοντας, από τις εξελίξεις, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτάθηκαν και το αίτημά του παραμένει ανικανοποίητο. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονταν συγκέντρωση συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό μπροστά στη βουλή με την παρουσία του πατέρα του.

Η τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι σημείωνε ότι οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά και ότι στην περίπτωση απόρριψης θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση. Πρότεινε σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος να δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού (βραχιολάκι), σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας.

Ο κ. Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση που υπέβαλλαν με τροπολογία τους ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές για χρήση της συσκευής. Δήλωσε ότι «η εκπαιδευτική άδεια δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική». Επέμεινε στην λύση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης που προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε και εμφανίστηκε θετικός στο μέτρο για το «βραχιολάκι» εφ’ όσον βεβαίως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δηλαδή η σχετική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, αφού εξήγησε ότι για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκισή τους.

Ακολούθησε κατάθεση νέας τροπολογίας από τον βουλευτή της ΔΗΜΑΡ και καθηγητή εγκληματολογίας Γιαννη Πανούση, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

Όσον αφορά την καθυστέρηση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου τόνισε ότι για αυτό ευθύνονται οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες «και να τρέξει το θέμα». Και απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη ότι η Πολιτεία στέρησε τις εκπαιδευτικές άδειες από τον Ν. Ρωμανό και ότι εκδικείται για τις απόψεις του και τις πράξεις του, την οποία διατύπωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Κώδωνας κινδύνου» από τους νομικούς Ιωαννίδη και Σκανδάμη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν στην πολιτεία για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών – τέως Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης- Γιάννης Ιωαννίδης και ο τέως Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Οι δυο νομικοί, που έχουν θητεύσει ως Γενικοί Γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνουν ότι έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου «πιστεύουν βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

«Εξάλλου η ανθρώπινη ζωή είναι, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, η υπέρτατη αξία. Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού είναι μία από αυτές τις οριακές περιπτώσεις. Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα».

Και καταλήγουν ότι η «Πολιτεία έχει αρχές, αξίες και κανόνες, έχει και όργανα που επωμίζονται την ευθύνη να διασφαλίσουν, εκτός από την τήρηση των κανόνων, την επικράτηση των αρχών και των αξιών».