Bottleneck

Το προσφυγικό παραμένει άλυτο, μετά τη μάλλον ατελέσφορη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας. Την Παρασκευή το βράδυ, η Σερβία έκλεισε τα σύνορά της στους Αφγανούς μετανάστες, ενώ στη συνέχεια το ίδιο έκαναν και τα Σκόπια, τα οποία αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους σε Σύρους και Ιρακινούς, επιτρέποντας το πέρασμα μόνο σε όσους διαθέτουν έγγραφο που να πιστοποιεί και την ταυτότητά τους, εκτός από το έγγραφο που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές στα νησιά.

Για να έχετε μια αίσθηση του μεγέθους του προβλήματος, το 1/3 περίπου των ατόμων που φτάνουν στην Ελλάδα είναι Αφγανοί. Αποτέλεσμα; Toυλάχιστον 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, ενώ περίπου 4.000 έχουν φτάσει στον Πειραιά και θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν προσωρινά στην Αθήνα.

Για εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία της πρόσφατης Συνόδου έκανε λόγο ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της Αυστρίας από τις χώρες του Visegrád αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες […] οι χώρες του Visegrád όχι απλά δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, αλλά δεν έστειλαν ούτε μία κουβέρτα για πρόσφυγα, έναν αστυνομικό να ενισχύσει τη FRONTEX, μιλούν προσβλητικά για τη χώρα μας, εξ αρχής σαμποτάρανε όλες τις ευρωπαϊκές ενέργειες”.