«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η πληρότητα στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης, στο ύψος Ειδομένης-Γευγελής, μετά την απόφαση των αρχών της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπουν πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων και προαπαιτούμενων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται, αυτή την ώρα, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου 3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το “πράσινο φως” από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο οργανωτικός υπεύθυνος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας δήλωσε ότι «το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση».
Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρήγας, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλοί Ιρακινοί και Σύροι, οι οποίοι έχουν χάσει τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον, δεν θα μπορούν να περάσουν.
«Εμείς, ως Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μπορούμε να φιλοξενήσουμε στον καταυλισμό αυτά τα άτομα που υπάρχουν χωρίς να στερηθούν το φαγητό τους» δήλωσε ο κ. Ρήγας, ενώ ερωτηθείς για πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτού του είδους η φιλοξενία, εκτίμησε πως η Αστυνομία, κάποια στιγμή, θα τους προωθήσει και πάλι πίσω στην Αθήνα.
Για τις εξελίξεις στην Ειδομένη μίλησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο Κανάλι της Βουλής χθες το βράδυ. Ο κ. Μουζάλας χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν γιατί τα Σκόπια παραβίασαν την συμφωνία των Βρυξελλών που προέβλεπε ρητά ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου τα σύνορα θα είναι ανοιχτά.
«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο Κανάλι της Βουλής ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι «έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις, καθώς η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το status quo».
Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός έκανε λόγο για κάποιες χώρες που «ξαφνικά νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται α λα καρτ» προκαλώντας ένα τραύμα που, όταν περάσει το προσφυγικό, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επουλωθεί και σημείωσε ότι «όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί».
Ο κ. Μουζάλας, πάντως, διαχώρισε σαφώς την Αυστρία από τις χώρες από την ομάδα του Βισεγκραντ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα. Είμαστε 4 χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες».
Παράλληλα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξήρε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό, λέγοντας πως «οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη κα Μέρκελ γιατί σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού υπήρξε ο ηγέτης ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο προσφυγικό, ισορροπώντας ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια και μέσα από ευρωπαϊκές λύσεις».
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε πως δεν τηρεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη ότι θα περιορίσει τις ροές, ενώ προχωρήσε ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για «κινήσεις που δείχνουν ότι πιθανώς να χρησιμοποιείται το προσφυγικό».