"Βουλιάζουν" τα νησιά του Αιγαίου

Ρεκόρ μεταναστευτικών ροών, από τις αρχές του έτους, καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, κυρίως εξαιτίας της καλοκαιρίας που επικρατεί.

Όπως αναφέρει το mega, στη Λέσβο η κατάσταση είναι ασφυκτική, καθώς μέσα σε μία ημέρα πλοία του Λιμενικού Σώματος και της Frontex διέσωσαν 2.090 πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα να επικρατεί το αδιαχώρητο στο hot spot στη Μόρια.

Στα όρια της αντοχής του βρίσκεται και το νέο hot spot στη Χίο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε πριν από λίγα 24ωρα, αφού χθες έφτασαν στο νησί περίπου 1.500 άτομα. Στη Λέρο, μέσα σε μία ημέρα αφίχθησαν 1.200 μετανάστες, ενώ στη Σάμο 600 άτομα βγήκαν στις ακτές μέσα σε τρεις ημέρες.

Εν τω μεταξύ, νέο “πέρασμα” για την Ελλάδα, μέσω του Καστελόριζου, βρήκαν οι Τούρκοι διακινητές. Τα τελευταία 24ωρα το ακριτικό νησί “βουλιάζει” από πρόσφυγες και μετανάστες, που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τους 700, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται σε 350.

“Ένας κάτοικος, δύο πρόσφυγες. Είμαστε πιο κοντά στην Τουρκία, έχουμε καλύτερο καιρό από τα άλλα νησιά και βρήκαν μια νέα ‘πόρτα’ από εδώ”, δηλώνει στο Mega ο αντιδήμαρχος Μεγίστης-Καστελόριζου Μιχάλης Αχλαδιώτης. Εκτίμησε, δε, ότι πιθανόν να επιβαρύνει την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν γίνονται περιπολίες των σκαφών του λιμενικού στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι “απαιτούνται κοινές δράσεις, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να δώσουμε νικηφόρες μάχες για να μην καταστεί η Ελλάδα ένας ‘χώρος-αποθήκη’ δυστυχισμένων ανθρώπων και για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα τα αρνητικά σενάρια για την απομόνωση της Ελλάδας και την έξοδό της από τη συνθήκη Σένγκεν” και ζητάει να συναντηθεί με τον κ. Παυλόπουλο για το θέμα.

Για κίνδυνο εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας, ενώ πρόθεσή τους είναι να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ, έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.