Συνελήφθησαν τρεις Βρετανοί ιρακινής καταγωγής με "βαριά" οπλοστάσια

Μετά από την σύλληψη 2 Ιρακινών στην Αλεξανδρούπολη, συναγερμός σήμανε στις ελληνικές αρχές, χθες Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου όταν, συνολικά, 3 Ιρακινοί με βρετανική υπηκοότητα συνελήφθησαν για παράνομη μεταφορά βαρέος οπλισμού.

Συγκεκριμένα, νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, συνελήφθησαν 2 Βρετανοί ιρακινο-κουρδικής καταγωγής, καθώς, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης στο ρυμουλκούμενο τροχόσπιτο που είχαν σταθμεύσει πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού, διαπιστώθηκε ότι μετέφεραν μεγάλη ποσότητα περιστρόφων και σφαιρών.

 

 

Λίγες ώρες αργότερα, η αστυνομία εντόπισε και δεύτερο ύποπτο τροχόσπιτο στην περιοχή του τελωνείου των Κήπων. Σύμφωνα με το alexpolis.gr, στο όχημα οι αρχές βρήκαν τουλάχιστον 200.000 φυσίγγια, δεκάδες όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Για την δεύτερη υπόθεση συνελήφθη ακόμη ένας 39χρονος Ιρακινός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι 3 συλληφθέντες είναι πιθανότατα μέλη εγκληματικής και όχι τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς δεν επιβεβαιώθηκε η αρχική υπόθεση για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Εκτιμάται ότι σκοπός της παράνομης μεταφοράς του οπλισμού ήταν η πώληση. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν προηγούμενες συλλήψεις ή εγκληματική δράση για κανέναν εκ των τριών συλληφθέντων.

Όσον αφορά στην προέλευση του εντοπισθέντος οπλισμού, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τον προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να τον μεταφέρουν στο βόρειο Ιράκ.

Νωρίτερα οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης, ενώ εντός της εβδομάδας θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή, οπότε αναμένεται να τους ασκηθούν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις, για τον οπλισμό που μετέφεραν, καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Να σημειωθεί ότι τα οχήματα αυτά διέσχισαν την Ευρώπη χωρίς να απασχολήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές.