Από Δευτέρα... «τα σπουδαία»

Κλειστά είναι τα Τέμπη από τις 12 το μεσημέρι και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τις 6 το απόγευμα, όχι από τους αγρότες… αλλά με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων!

Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών πάντως τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων τους στην Αθήνα αλλά και το πράσινο φως από την Κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος στην βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα δόθηκαν στην κυκλοφορία οι οδοί Σταδίου και Πειραιώς αφού ολοκληρώθηκε το πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών και αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και στα μπλόκα θα αποφασίσουμε πώς θα γίνει αυτό, με ποιες μορφές» είπε ανάμεσα σε άλλα ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μιλώντας πριν από λίγο στο μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης.

αγροτες-συνταγμα

Μεταξύ άλλων, ο Βαγγέλης Μπούτας σημείωσε: «Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του “διαίρει και βασίλευε”. Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουνε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας».

Σε άλλο σημείο, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα των αγροτών, όπως αυτά καταλήχτηκαν στη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας και με αιχμή την άμεση απόσυρση του σχεδίου για το Ασφαλιστικό και βέβαια των φορολογικών μέτρων.

Είπε μεταξύ άλλων: «Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πρέπει να ενισχυθούν σε κάθε χωριό και κάθε Νομό, να βρίσκονται σε συνεχή δράση και επαφή με τους αγρότες. Ένα χρόνο παλεύουμε τώρα με συνεχείς παρεμβάσεις για να καταφέρουμε να φτάσουμε σήμερα να αναπτυχθεί αυτό το μεγάλο αγροτικό κίνημα». Αναφερόμενος στην στήριξη από δημάρχους και νομάρχες, τόνισε με έμφαση: «Όσοι μας στηρίζουν να το κάνουν με τα αιτήματα που έχουμε εμείς και όχι να ζητάνε να τα αλλάξουμε».

Καταλήγοντας υπογράμμισε: «Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο, ώστε εμείς που παράγουμε να κάνουμε και κουμάντο την ζωή μας. Δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται. Από Δευτέρα μαζευόμαστε στα μπλόκα να συζητάμε για την πορεία του. Κλιμακώνουμε την πάλη μας».

Αλεξανδρούπολη: Εγκλώβισαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που λάμβανε χώρα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στην άλλη άκρη της χώρας, στον Εβρο, τουλάχιστον 50 τρακτέρ εγκλώβισαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Ρίζο και Αναστασία Καρρά στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, ενώ στο σκάφος ενδέχεται να βρισκόταν και ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καΐσας.

Οι βουλευτές ταξίδεψαν για το Σαββατοκύριακο από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη για το Σαββατοκύριακο και οι αγρότες δεν τους αφήνουν να βγουν, ζητώντας τους να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν εγκλωβιστεί κι άλλοι επιβάτες της πτήσης Αθήνα – Αλεξανδρούπολη.

Προ ημερών πολίτες είχαν εγκλωβίσει σε καφετέρια στην Κω και τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Ηλία Καματερό, αυτή τη φορά ως αντίδραση για τη δημιουργία hotspot στο ακριτικό νησί.

Ενεργά τα μπλόκα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο και είναι ενεργά όλα τα μπλόκα, παρά το γεγονός ότι οι πολλοί από τους αγρότες βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, για το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ σήμερα το πρωί αναχώρησαν άλλα πέντε λεωφορεία με αγρότες, ένα από κάθε νομό της Περιφέρειας και ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα.

Από τις 10:00 το πρωί οι αγρότες στον Ισθμό, εκτός από τη νέα εθνική οδό έχουν κλείσει και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι, ενώ δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν την παλαιά εθνική οδό.

Επίσης στις 15:00 οι αγρότες έχουν ενημερώσει ότι θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα οι αγρότες ανά την Ελλάδα, πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεων τους, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι τα αιτήματα, όπως διαμορφώθηκαν από τα 68 μπλόκα , τα οποία συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, “υποστηρίζουν την ύπαρξη και επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς”. Υπενθυμίζεται ότι ζητούν την απόσυρση των προωθούμενων μέτρων για το ασφαλιστικό και φορολογικό αλλά και την ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα”.

Μετά το πέρας του συλλαλητηρίου, όπως είπε ο κ. Μπούτας, η πλειονότητα των αγροτών θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ, 902.gr, naftemporiki.gr, skai.gr