Όργωσαν την Αθήνα

Χιλιάδες αγρότες έδωσαν το παρόν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος έχουν στηθεί σκηνές, καθώς όπως είχαν δηλώσει οι αγρότες σκοπός τους είναι να παραμείνουν στην πρωτεύουσα για τουλάχιστον 2 ημέρες.

Το συλλαλητήριο κορυφώθηκε με την παρέλαση περίπου 17 τρακτέρ μπροστά από τη Βουλή. Αγροτικά οχήματα παρέμειναν στο σημείο για λίγο για συμβολικούς λόγους και στη συνέχεια αποχώρησαν όπως είχε συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς ενώ νωρίτερα οι αγρότες έβαλαν φωτιά σε ξερά κλαδιά μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην πλατεία συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 10.000 αγρότες, αλλά και εργαζόμενοι από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Λίγο νωρίτερα, επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Βάθη, όταν ομάδα αγροτών επιχείρησε να απωθήσει τις δυνάμεις των ΜΑΤ και να προχωρήσει σε κατάληψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών και στη συνέχεια οι αγρότες άρχισαν να πετούν ξύλα και σίδερα. Από την ρίψη των αντικειμένων προκλήθηκαν ζημιές στο Υπουργείο. Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών, απωθώντας τους αγρότες από το υπουργείο και από την πλατεία Βάθη ενώ έγιναν τέσσερις προσαγωγές οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο Χαϊδάρι όταν αστυνομικά μπλόκα εμπόδιζαν τους αγρότες της Πελοποννήσου να συνεχίσουν την πορεία τους προς το κέντρο της Αθήνας.

Από τη Βουλή, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες και τους περιμένουμε να κοιταχτούμε στα μάτια και να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η επιβάρυνση των αγροτών στην κατώτατη ασφαλιστική κατηγορία, στην οποία βρίσκεται το 88% των αγροτών θα επιβαρυνθεί με μια αύξηση ασφαλιστικών εισφορών το μήνα το 2017 και στο τέλος της μεταβατικής περιόδου η επιβάρυνση θα είναι 93 ευρώ το μήνα και θα πάρουν τη σύνταξη των 384 ευρώ και ότι αντιστοιχεί στο αναλογικό κομμάτι.

Αύριο, Σάββατο, αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα αγρότες από διάφορα σημεία της χώρας.