Είμαστε φτιαγμένοι να είμαστε καλοί

Ο πολιτισμός μας συχνά περιγράφεται ως ο πολιτισμός της απληστίας. Υποτίθεται ότι θέλουμε χρήμα, εξουσία και δόξα. Η απληστία είναι καλή. Ο ανταγωνισμός είναι κάτι το φυσικό. Και ο πόλεμος αναπότρεπτος. Είτε στην πολιτική θεωρία είτε στην λαϊκή κουλτούρα, η ανθρώπινη φύση συχνά περιγράφεται ως εγωιστική και πεινασμένη για εξουσία.

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Berkley, Ντάχερ Κέλτνερ, αμφισβητεί αυτήν την αντίληψη για την ανθρώπινη φύση και προσπαθεί να καταλάβει καλύτερα γιατί αναπτύσσουμε συναισθήματα φίλα προς τους άλλους ανθρώπους, όπως είναι η εμπάθεια, η συμπόνοια και η ευγνωμοσύνη. Όλοι έχουμε ακούσει την φράση «επιβίωση του ισχυρότερου», που προέρχεται από την θεωρία του Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής. Ο Κέλτνερ προσθέτει μια νέα χροιά σε αυτήν την αντίληψη: ερευνά ακόμη βαθύτερα την ιδέα του Δαρβίνου ότι η συμπάθεια είναι ένα από τα ισχυρότερα ανθρώπινα ένστικτα και ορισμένες φορές γίνεται ισχυρότερο και από το ένστικτο της επιβίωσης. Κατά τον Κέλτνερ, είναι στη φύση μας να νοιαζόμαστε βαθιά για τους άλλους, είτε αυτοί οι άλλοι είναι τα παιδιά μας, είτε οι γονείς μας, είτε οι σύντροφοί μας, είτε οι φίλοι μας είτε ακόμη και ξένοι.

Στο τελευταία διαδικτυακό επεισόδιο του “Fig.1”, μια σειρά του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια η οποία διερευνά νέες ιδέες και την έρευνα γύρω από την επιστήμη, την τεχνολογία και πολλά άλλα, ο Κέλτνερ συζητά τα ευρήματα έρευνας που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας έχει τις απαραίτητες «συνδέσεις» για να νιώθει συμπόνοια. «Είμαστε «καλωδιωμένοι» έτσι ώστε να νοιαζόμαστε. Αν νιώθει κανείς πόνο, ένα μέρος του εγκεφάλου του είναι σαν ν’ ανάβει, να φωτίζει και αν δεις κάποιον που νιώθει φυσικό πόνο και το δικό σου ανάλογο κομμάτι του εγκεφάλου φωτίζει, ανάβει», υποστηρίζει.

Επιπλέον εκτός του υπάρχουν οι απαραίτητες εγκεφαλικές συνδέσεις για να νοιαζόμαστε για τους άλλους, το να συμπεριφέρεται κανείς με συμπόνοια επιφυλάσσει μεγάλες ανταμοιβές. «Όταν έχουμε συναισθήματα αγάπης για τους άλλους, όταν νοιαζόμαστε για τους άλλους, νιώθουμε καλύτερα» είχε δηλώσει παλιότερα στην Huffington Post η Λίζα Φάιρστοουν, ψυχολόγος. «Όλοι πιστεύουμε ότι θέλουμε να μας αγαπούν, αλλά αυτό που πραγματικά μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα είναι να νιώθουμε ότι αγαπάμε εμείς κάποιον, και εν μέρει αυτό που μας κάνει να νιώθουμε μεγαλύτερη αγάπη για τους άλλους ανθρώπους είναι να τους φερόμαστε καλά και συμπονετικά».

Με πληροφορίες από Huffington Post και universityofcalifornia.edu