"Δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια"!

Με τα Τέμπη να εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα, δεκάδες άλλα αγροτικά μπλόκα να ετοιμάζονται πυρετωδώς για την κάθοδο στην Αθήνα, την Κομισιόν να “παίζει” με τα νεύρα της κυβέρνησης και ενός ολόκληρου λαού προτάσσοντας… την “ποιότητα” αντί της “ταχύτητας” στις διαπραγματεύσεις και όλα αυτά με “φόντο” το ατελείωτο προσφυγικό δράμα, δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος που θα ζήλευε τη θέση του Πρωθυπουργού.

«Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση. Όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ότι δεν θα φύγουμε από την Αθήνα με άδεια χέρια». Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά με την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζει την αμετακίνητη στάση των αγροτών να κατέλθουν την Παρασκευή στην Αθήνα και επισημαίνει: «Εμείς, κατεβαίνουμε στην Αθήνα στο πλαίσιο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μας. Τα προβλήματα μας είναι προβλήματα επιβίωσης και τα αιτήματα μας πρέπει να ικανοποιηθούν αν θέλουν να παραμείνουμε στα χωράφια μας. Ζητάμε από την κυβέρνηση πολιτική λύση και όχι καταστολή και ποινικοποίηση του αγώνα μας. Με αυτή την έννοια, εμείς δηλώνουμε ότι και θα πραγματοποιηθεί η κάθοδος μας στην Αθήνα και θα διαδηλώσουμε στο Σύνταγμα μαζί με το λαό των Αθηνών και για να εκφράσει την συμπαράσταση του στον αγώνα μας, αλλά και για να παλέψουμε μαζί, αφού το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι κοινό και ο κοινός αγώνας θα είναι και πιο αποτελεσματικός. Δηλώνουμε προς την κυβέρνηση ότι δεν θα αποχωρήσουμε με άδεια χέρια».

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας καθόδου στην Αθήνα την Παρασκευή, οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό, ενώ όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της χθες η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σήμερα Τετάρτη στις 10 π.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με γενικό θέμα «γιατί ερχόμαστε στην Αθήνα, τι διεκδικούμε και γιατί».

«Πλέον οι αγρότες με το έγγραφο που στέλνουνε, έχουνε τεκμηριωμένες απόψεις και θέσεις, οπότε η κυβέρνηση είναι πολύ πιο εύκολο πλέον να κάνει λίγο στην άκρη το ασφαλιστικό και να συζητήσει τις απόψεις των αγροτών», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη χθεσινή συνάντηση στον Προμαχώνα, τόνισε, «όποτε μας καλέσει σε διάλογο ο πρωθυπουργός, επί των προτάσεων που του καταθέτουμε, εμείς θα πάμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Καλογιάννης, «το αργότερο εντός της αυριανής ημέρας (Τετάρτη) το κείμενο με τις προτάσεις μας θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και θα περιμένουμε τις εξελίξεις».

Στο μεταξύ, διίστανται οι απόψεις αυτών που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στον Προμαχώνα, με ορισμένους να αναφέρουν ότι «ήταν χάσιμο χρόνου» και άλλους να την χαρακτηρίζουν εποικοδομητική. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι μπλόκων που συμμετείχαν στη συνάντηση υπέγραψαν τις προτάσεις των Τεμπών και όσοι δεν το έπραξαν έχουν προθεσμία μέχρι αύριο να το κάνουν. «Πρέπει να συζητηθεί το κείμενο στη γενική μας συνέλευση απόψε και μετά να υπογράψουμε», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Δοϊράνης, Γιώργος Τερζής, διατυπώνοντας ωστόσο την εκτίμηση «δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να πάμε σε διάλογο και όχι σε συλλαλητήρια».

Στο μεταξύ, το μπλόκο του Προμαχώνα φαίνεται ότι πρώτα θέλει να μελετήσει εκτενώς το κείμενο με τις προτάσεις και τις θέσεις που θα αποστείλουν τα Τέμπη και μετά θα κρίνουν εάν θα το υπογράψουν. Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται να υπογραφεί», ενώ από τη χθεσινή συνάντηση προκύπτει ότι μερίδα αυτών έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Παρασκευή στην Αθήνα. Οι ζυμώσεις πάντως ακόμα συνεχίζονται και οι επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες.

Εξάλλου, αύριο το βράδυ αναμένεται να αναχωρήσουν με τα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά και στη συνέχεια να μεταβούν στην Αθήνα οι αγρότες των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό και φορολογικό.

Εκπρόσωποι των αγροτών καλούν τον αγροτικό κόσμο να μετάσχει δυναμικά στην μετάβαση στην Αθήνα ενώ αγροτοσυνδικαλιστές εκτιμούν ότι η συμμετοχή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

«Είναι εξαιρετικά εγωιστικό αυτό που κάνουν οι αγρότες, ενώ τους λέμε ελάτε στο διάλογο και δεν έρχονται. Η πρόταση νόμου δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά όλη την κοινωνία, τον άνεργο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, δεν έχουν φωνή αυτοί;» διερωτήθηκε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι «ειδικά οι αγρότες ευνοούνται από αυτό» και διαμηνύοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα να δώσουμε».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ κορυφαία κυβερνητική πηγή αφήνει το θέμα ανοικτό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να έρθουν πρώτα να συζητήσουν».

Να καθίσουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό ζήτησε και ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας Βαγγέλη Μπούτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος των αγροτών ζήτησε να επιτραπεί η διέλευση κάποιων τρακτέρ στο Σύνταγμα, ακόμη και για συμβολικούς λόγους, στο πλαίσιο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Παρασκευής.

Από το μπλόκο της Νίκαιας ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε παρέμβασή του στο «ΣΚΑΙ», κάλεσε το λαό της Αθήνας να διεκδικήσει μαζί με τους αγρότες την απόσυρση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού και διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι οι αγρότες δεν θα γυρίσουν πίσω με άδεια χέρια (Δείτε εδώ)

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή των αποφάσεων της πανελλαδικής σύσκεψης που έγινε την περασμένη Κυριακή, τα μπλόκα σ’ όλη τη χώρα που παραμένουν κι ενισχύονται, προχώρησαν και χτες σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων, παράδρομων, τελωνείων κ.λπ.

Με αποκλεισμούς του κόμβου στον Πλατύκαμπο από αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, αλλά και των δρόμων Λάρισας – Αγιάς από αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο Γερακαρίου και Ελασόνας – Λάρισας από αγρότες του μπλόκου Μελούνας συνεχίστηκαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.

Σε αποκλεισμό της Σκάλας προχώρησαν χτες οι αγρότες στο μπλόκο του Λούρου, ενώ προετοιμάζουν την αναχώρησή τους την Παρασκευή για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στη Σάμο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την ίδρυση Αγροτικού Συλλόγου χαιρετίζει την απόφαση για κάθοδο στην Αθήνα και οργανώνει το απόγευμα της Παρασκευής κινητοποίηση στο νησί.

Τέλος, στον Έβρο στήθηκε και νέο μπλόκο στη Μάκρη, πριν από την Αλεξανδρούπολη.

Σε κάθε περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του real.gr, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις συζητήσεις που έγιναν σε μεγάλη σύσκεψη το μεσημέρι χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να απευθύνει πρόταση διαλόγου στους αγρότες. «Μπορεί να υπάρξουν βελτιώσεις, εφόσον όμως προσέλθετε στο διάλογο» αναμένεται να τονίσει, μεταξύ άλλων.

Ήδη, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Real.gr, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες, πάντως, δείχνουν να απέχουν αρκετά από τις προτάσεις των αγροτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη Καμμένου στη Realnews, απορρίπτοντας τα σενάρια της πρόωρης κάλπης, της οικουμενικής και της πολιτικής αστάθειας, ενώ θα επιμείνει στη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα είναι έτοιμη στις υποσχέσεις της για το προσφυγικό.

Πηγή: ΑΜΠΕ, skai.gr, real.gr, 902.gr