Δηλώνουν... "τουρίστες"!

“Τουρίστες” δηλώνουν οι δύο ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες που συνελήφθησαν την Πέμπτη για οπλοκατοχή στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πρόκειται για έναν 29χρονο υπήκοο Σουηδίας και έναν 20χρονο υπήκοο Υεμένης στων οποίων την κατοχή βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο μαχαίρια, με μήκος λάμας 32 και 23 εκατοστών, αορτήρας πολεμικού όπλου, κινητά τηλέφωνα και διάφορα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες του ΑΠΕ, οι συλληφθέντες, οι οποίοι την Τρίτη θα οδηγηθούν στον ανακριτή προκειμένου να αντικρούσουν τις κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, εμμένουν στην αρχική τους δήλωση ότι προορισμός του ταξιδιού τους ήταν το χωριό Πέπλος το οποίο θα επισκέπτονταν ως τουρίστες.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος ο οποίος ονομάζεται Mirsad Bekdasevic, είχε συλληφθεί το 2005 στη Βοσνία, όταν βρέθηκαν στην οικία του στοιχεία προετοιμασίας τρομοκρατικής επίθεσης και συγκεκριμένα, ποσότητα εκρηκτικών υλών και μια ζώνη με εκρηκτικά παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούν οι βομβιστές – καμικάζι.

Επίσης, όπως αναφέρει το ethnos.gr, είχε βρεθεί βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν άτομο με κουκούλα να προαγγέλλει τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, στο Λευκό Οίκο και στο Καπιτώλιο. Όπως έγινε γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο βίντεο φέρεται ότι ο κουκουλοφόρος ήταν ο 30χρονος Βόσνιος.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένη ομάδα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.