Οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς και ετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο

Σε πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και τελωνείων προχωρούν από σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι χθες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, έως ότου αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο αύριο στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica απηύθυνε ο γραμματέας πανελλήνιας συντονιστικής επιτροπής αγροτών Γιάννης Παναγής.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Mega, στην χθεσινή πανελλήνια σύσκεψη στην Σίνδο, 68 μπλόκα απ’ όλη τη χώρα αποφάσισαν ομόφωνα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τόνισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει πρόθεση αλλά όχι επίσημη πρόσκληση και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος ο οποίος δεν θα είναι εποικοδομητικός θυμίζοντας ότι ποτέ δεν αρνήθηκαν οι αγρότες το διάλογο.

Ο κ. Παναγής υποστήριξε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι ανέφικτα και μη υγροποιήσιμα και και πρόσθεσε πως τα όσα λένε στελέχη της κυβέρνησης εξοργίζουν και εμπαίζουν τους πολίτες. Την ίδια ώρα ο κ. Ανέστης Κάλφας από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών, στο κόμβο αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως οι αγρότες είναι αποφασισμένοι και αύριο θα κατεβάσουν 80 τρακτέρ στο συλλαλητήριο.

Στο Κάστρο Βοιωτίας σήμερα έχουν σύσκεψη προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν το δρόμο δύο φορές την ημέρα 12-2 το μεσημέρι και 6-9 το βράδυ όπως αποφασίστηκε χθες στην πανελλήνια σύσκεψη στη Σίνδο ή εάν θα κλείνουν το δρόμο από τις 12 έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης θα αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε στο Mega το μέλος του μπλόκου Γιώργιος Τακμάκης. Επίσης κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να πάρουν ξεκάθαρη θέση, εάν θα ψηφίσουν ή όχι την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ο επικεφαλής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης ανέφερε στο MEGA, ότι “όλοι οι αγρότες είναι μια γροθιά”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπλόκο των Τεμπών θα κλείσει τους δρόμους από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, και στη συνέχεια θα συνεδριάσει εκ νέου η συντονιστική επιτροπή. Ωστόσο χθες εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό, εφόσον προχωρήσει σε δημόσια χειρονομία “καλής θέλησης”.

Στο νομό Πιερίας, πάνω από 700 τρακτέρ έχουν στηθεί σε Κατερίνη και Αιγίνιο.

Στην Ημαθία παραμένει το μπλόκο της Κουλούρας, που μετρά τουλάχιστον 500 τρακτέρ.

Στον κόμβο Νησελίου, επί της Εγνατίας υπάρχει ένα από τα αρκετά μπλόκα επί της Εγνατίας, αποκλείοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας την Εθνική Θεσσαλονίκης –Βέροιας. Στο πλευρό των αγροτών των 700 τρακτέρ βρίσκονται κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες άλλων κλάδων αλλά και πολίτες της περιοχής.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μπλόκο στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία, από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκδικής.  Μπλόκο, με πάνω από 800 τρακτέρ υπάρχει και στα διόδια των Μαλγάρων, ενώ στη Χαλκιδική, βρίσκονται τρία. Ένα στην Ιερισσό, στον κόμβο Γοματίου, ένα στα Νέα Μουδανιά κι ένα στην Καλλικράτεια. Μαζί με τα συνολικά 600 τρακτέρ βρίσκονται και πάνω από 80 μελισσοκόμοι.

Στον Προμαχώνα είναι συγκεντρωμένα στα σύνορα της Ελλάδας με την Βουλγαρία πάνω από 1.600 τρακτέρ, κλείνοντας δύο φορές τη μέρα το τελωνείο.

Και στον κόμβο Κερδυλλίων παραμένουν τα μπλόκα, εδώ και μία εβδομάδα. Το μπλόκο που βρίσκεται στην Εγνατία Οδό αριθμεί πάνω από 800 τρακτέρ και όταν αποκλείεται ο δρόμος, αποκλείονται και οι παρακαμπτήριες οδοί. Οι αποκλεισμοί, ωστόσο, δεν διαρκούν πάνω από μισή ώρα τη φορά.

Στο νομό Δράμας έχουν στηθεί τρία μπλόκα. Στο Κιλκίς, την ίδια ώρα, πάνω από 450 τρακτέρ βρίσκονται στην Εθνική Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου.

Στην Πέλλα υπάρχουν τρία μπλόκα. Ένα στη γέφυρα Σέρβικα, στα Γιαννιτσά, ένα στον κόμβο Μανδάλου, στο Μελίσσι και αυτό της Χαλκηδόνας.

Στον Έβρο σχεδόν 480 τρακτέρ έχουν παραταχθεί στον κόμβο Ριζίων – Καστανέων, ενώ γίνεται και αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων.

Και στην Ηγουμενίτσα παραμένει το μπλόκο έξω από το λιμάνι και την είσοδο της Εγνατίας, ενώ αποκλεισμένη είναι και η παλιά γέφυρα της Άρτας, η Εθνική Ιωαννίνων – Κακκαβιάς, η Εθνική Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στο 80ό χιλιόμετρο, η Εθνική Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο, η Άρτας – Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι, ενώ κλειστή επ’ αόριστον παραμένει και η γέφυρα του Ευήνου, η οποία ωστόσο, ανοίγει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τη διέλευση των οχημάτων.

Κλειστό είναι σε πολλά σημεία και το εθνικό δίκτυο της Πελοποννήσου. Μπλόκα υπάρχουν στην Ισθμό της Κορίνθου, στον Πύργο, την Πάτρα, τη Μεσσήνη.

Στη Βοιωτία παραμένουν τα μπλόκα στο Κάστρο και την Ανθήλη.

Στις Αφίδνες οι ανθοκόμοι αποφάσισαν να κλείσουν το δρόμο από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Πηγές: mega,ant1,ΑΜΠΕ