«Μετωπική» κυβέρνησης - αγροτών για το ασφαλιστικό

Το πλαίσιο των αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών, όπως καθορίστηκε στις συσκέψεις τους ανακοίνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Χιλιάδες αγρότες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε θέση μάχης σε δεκάδες μπλόκα, έχουν σειρά συνελεύσεων τις επόμενες ώρες και ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, από την άλλη, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το ασφαλιστικό, που που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής, από κοινού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β.Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρ.Αλεξιάδη, υπό τον συντονισμό της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη: «Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας». Παραδέχτηκε ότι όχι μόνο το ασφαλιστικό γενικώς δεν είναι μια εύκολη μεταρρύθμιση αλλά ότι «προσπαθούμε να διαχειριστούμε την τέλεια καταιγίδα».

Επανέλαβε ότι οι εισφορές για τους αγρότες δεν τριπλασιάζονται εκτιμώντας ότι «κανένα αγροτικό νοικοκυριό δεν θα καταστραφεί με 129 ευρώ παραπάνω». Τόνισε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα δεν ήθελε ίδιους τους αγρότες με τους άλλους πολίτες, σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να τον διατηρήσουμε τον ΟΓΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι όπως είναι τώρα». «Δεν γίνεται να δίνει 90% το κράτος, 9% οι αγρότες, ούτε να μην παίρνουν σύνταξη οι αγρότες» υπογράμμισε με νόημα ο υπουργός Εργασίας και επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις σε θέματα που δημιουργούν μεγάλη πίεση. 

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, από την πλευρά της, μετά από σύσκεψη κατέληξε στο εξής πλαίσιο αιτημάτων:

  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές στην παραγωγή και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις, («πακέτο Χατζηγάκη»), που κέρδισαν με τους σκληρούς αγώνες τους οι αγρότες το 2008- 2009 όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Μακρύς ο κατάλογος των μπλόκων

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και να προχωρήσουν, τις επόμενες μέρες, σε κλείσιμο παρακαμπτηρίων δρόμων. Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την επίλυση των ζητημάτων τους και διάλογο από μηδενική βάση.

Σε δίωρο αποκλεισμό των τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων μέχρι τις 2 το μεσημέρι προχώρησαν οι αγρότες του Έβρου, διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστα Αλεξανδρή, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με καθημερινούς ολιγόωρους αποκλεισμούς του τελωνείου Κήπων επ’ αόριστον. Να επαναλάβουν και το Σάββατο τον αποκλεισμό του τελωνείου Καστανέων από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι αποφάσισαν με τη σειρά τους οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά μήκος του νομού Έβρου διακόπτεται ανά διαστήματα από τα μπλόκα των αγροτών στην Εγνατία οδό στο ύψος του κόμβου του Αρδανίου, καθώς και στον κόμβο Ριζίων Ορεστιάδας.

Οι αγρότες της Ροδόπης απέκλεισαν το μεσημέρι τον δυτικό κόμβο της Κομοτηνής στην Εγνατία Οδό, ενώ και οι αγρότες της Ξάνθης απέκλεισαν προσωρινά τον δυτικό κόμβο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.

Τα Τέμπη έμειναν κλειστά μέχρι τις 14:00, ενώ οι αγρότες καλούν για το Σάββατο εκπροσώπους των μπλόκων να συναντηθούν εκεί για να συντονίσουν τη δράση τους και καλούν επίσης σε συμπαράσταση και άλλους παραγωγικούς κλάδους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπλόκο, καθώς έχουν παραταχθεί πάνω από 1.200 τρακτέρ.

Σε ευρεία σύσκεψη καλούν τους φορείς της Θεσσαλίας την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση. Συνεχίζεται και η προσέλευση τρακτέρ στην περιοχή -οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι έχουν ξεπεράσει πλέον τις 2.000- με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο, τόσο επί της ΠΑΘΕ, οπού έχουν παραταχθεί σε διπλή σειρά, αλλά πλέον και στον παράδρομο, όπου επίσης έχουν παραταχθεί τρακτέρ προκειμένου να χωρέσουν όλα. Γι’ αυτό και η διακοπή της κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει στην περιοχή και η κυκλοφορία για 30 χλμ περίπου, διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές που έχει υποδείξει από την Πέμπτη η Αστυνομία.

Αγρότες του νομού Σερρών που κρατούν από την Τετάρτη κλειστή την Εγνατία οδό στα Κερδύλλια, προγραμματίζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς στην Εγνατία. Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης είχαν συγκεντρωθεί 500 τρακτέρ.

Στο μπλόκο της Κουλούρας στο νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, έχουν παραταχθεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, που έχουν καταφθάσει στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του νομού, αλλά και των γειτονικών, της Πέλλας και της Πιερίας.

Επίσης, μπλόκα που έχουν στηθεί στο Κιλκίς, την Πιερία, την Καβάλα, τις Σέρρες προχωρούν σε αποκλεισμούς των εθνικών οδών. Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ μπλόκο έχει στηθεί και στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου.

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής.

Ενισχυμένο είναι και το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, δυτικά της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν φτάσει πάνω από 350 τρακτέρ.

Αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά συντονίζουν τις κινήσεις τους για το Σαββατοκύριακο προς το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής. Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προγραμματίσει αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα.

Έκλεισαν για μία ώρα το ρεύμα κυκλοφορίας της εθνικής οδού από την Αθήνα προς τη Λαμία, οι αγρότες, οι οποίοι βρίσκονται στο 209 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης, με περίπου 250 τρακτέρ.

Στη Φθιώτιδα βρίσκονται, σε διάφορα σημεία, περισσότερα από 600 τρακτέρ, τα οποία οι συνδικαλιστές προσπαθούν να μεταφέρουν, έως την Κυριακή, στον κόμβο της Ανθήλης, δημιουργώντας ένα μεγάλο μπλόκο.

Μέχρι στιγμής, εκτός από τα 250 στον κόμβο της Ανθήλης, υπάρχουν 120 τρακτέρ στο 43ο χιλιόμετρο του δρόμου Λαμίας-Δομοκού, στην περιοχή Δρούγος, 80 έξω από την πόλη του Δομοκού, 50 στο λιμάνι της Στυλίδας, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να μεταφερθούν αυτά στην Ανθήλη και 100 τρακτέρ στον κόμβο στις Λιβανάτες, στο 140 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης,σήμερα συγκεντρώνονται περίπου 60 τρακτέρ στην περιοχή του Μώλου, κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Ανθήλης, θα κλείνει καθε μεσημέρι στις 12:00 για περίπου μία ώρα. Από τη Δευτέρα αναμένεται να πάρουν νέες αποφάσεις.

Στην Πελοπόννησο σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.

Στον δρόμο βγήκαν σήμερα και οι αγρότες της Κορινθίας, οι οποίοι αυτή την ώρα περί τα 600 άτομα με 400 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα ξεκίνησαν από το Κιάτο σε αυτοκινητοπορεία επί της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών και κατευθύνονται προς την παλαιά Σωληνουργία Κορίνθου, όπου θα ενωθούν με αγρότες του Ζευγολατιού και των γύρω χωριών και θα στήσουν μπλόκο πλησίον του νέου εμπορικού κέντρου.

Εν τω μεταξύ παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας και ενισχύουν τις δυνάμεις τους.