Πολύωρη «ομηρία» από αγρότες του Β. Αποστόλου - Νέα επεισόδια μετά τη συνάντηση (upd)

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά οι διαδηλωτές αγρότες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και διάλογο από μηδενική βάση με την κυβέρνηση. Στην πρώην νομαρχία Ροδόπης κλήθηκε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης Κωνσταντίνα Μελισσάρη, η οποία και ζήτησε από τους αγρότες να φύγουν με ειρηνικό τρόπο από τον χώρο και να απελευθερώσουν τις πόρτες εξόδου του κτηρίου. Η μάχη θα δοθεί στο δρόμο και στα μπλόκα σε συνεννόηση με το συντονιστικό των αγροτών δήλωσαν οι αγρότες μετά την αποχώρησή τους.

Νέα επεισόδια είχαν ξεσπάσει λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τετάρτης στην Κομοτηνή, όταν αγρότες προσπάθησαν να κάνουν έφοδο στο κτίριο της κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, εκεί όπου για 12 συνεχόμενες ώρες είναι εγκλωβισμένος από τους διαδηλωτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως μεταδίδει το protohema.gr, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απομακρύνουν τους αγρότες που διαμαρτύρονται, ενώ το κλίμα παραμένει έκρυθμο αφού περισσότεροι από 2.000 αγρότες έχουν συγκεντρωθεί έξω από κτίριο και περιμένουν έξω από το κτίριο.

Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί στην Αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή, στο κτίριο της πρώην νομαρχίας, η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με αντιπροσωπεία αγροτών από τη Ροδόπη και τον Έβρο. Οι αγρότες εξερχόμενοι από τη συνάντηση δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Ο κ. Αποστόλου, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τους φορείς, είπε πως είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τους αγρότες, να μεταβεί για διάλογο ακόμα και σε αγροτικά μπλόκα, αρκεί αυτό να το θέλουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των συνδικαλιστικών τους φορέων, σημειώνοντας ότι «δεν είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς ούτε η βία ούτε τα ΜΑΤ».  Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στον χώρο, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν προχωρήσει σε κάποια επιχείρηση εξόδου του υπουργού και των συνεργατών του από την πρώην νομαρχία Ροδόπης, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι δεκάδες αγρότες πολιορκώντας το κτίριο από το πρωί.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων, ενώ οι διαδηλωτές έριξαν αυγά, κροτίδες και καπνογόνα, σπάζοντας τζάμια της εισόδου της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, κατά την έλευση του κ. Αποστόλου. Στη σύσκεψη των φορέων της Ροδόπης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προηγήθηκε, οι εκπρόσωποι των αγροτών είχαν δηλώσει ότι δεν δέχονται να μετέχουν στον διάλογο για το ασφαλιστικό, όπως τους είχε ζητήσει ο κ. Αποστόλου, ζητώντας και από τους υπόλοιπους φορείς να αποχωρήσουν.
Τρακτέρ παντού 
Στο μεταξύ τρακτέρ παρατάσσονται συνεχώς κατά μήκος των δρόμων όλης της χώρας ενώ εκατοντάδες τρακτέρ αναμένονται στον κόμβο Νίκαιας υπό τον συντονισμό των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, με αγρότες από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα

Κλειστή, «επ’ αόριστον», όπως δήλωσε ο ίδιος ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, είναι αυτήν την ώρα και η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων.

Σοβαρά επεισόδια από αγρότες στην Κομοτηνή - Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Αντίθετα, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματά τους και κατευθύνονται σε διάφορα κομβικά σημεία επί της Εθνικής και της Εγνατίας Οδού, δηλώνοντας αποφασισμένοι να «πολεμήσουν μέχρι τελικής πτώσης για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και φορολογικό».

Σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Λίγο πριν από τις 5.00 το απόγευμα αποχώρησαν από το κέντρο της Θεσσαλονίκης αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα, οι οποίοι από νωρίς το πρωί παρέταξαν τα 500 τρακτέρ και αγροτικά τους οχήματα στην είσοδο του λιμανιού της πόλης.

Σοβαρά επεισόδια από αγρότες στην Κομοτηνή - Σε απεργιακό κλοιό η χώρα

Η παρουσία τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν συμβολικής σημασίας και είχε ως στόχο να ενδυναμώσει και την κινητοποίηση των αλιέων του Νομού, οι οποίοι από νωρίς το είχαν έρθει με τα καΐκια τους στο Θερμαϊκό Κόλπο.

Από την πλευρά τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του δήμου Δέλτα κατευθύνθηκαν στα διόδια Μαλγάρων, όπου θα στήσουν το μπλόκο τους, το οποίο θα διατηρήσουν για «όσο απαιτηθεί και κριθεί αναγκαίο», όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Χαλάστρας, Αχιλλέας Καμπούρης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καμανάς, επίσης από τη Χαλάστρα απηύθυνε κάλεσμα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ στους συναδέλφους του, προτρέποντάς τους να ενισχύσουν τα μπλόκα και σημειώνοντας ότι «ο αγώνας είναι κοινός και μας αφορά όλους, είτε είμαστε μεγάλοι είτε μικρότεροι».

Στο μεταξύ, ύστερα από την αποχώρηση των αγροτών και κτηνοτρόφων του δήμου Δέλτα, οι αλιείς στη συνέλευσή τους αποφάσισαν να αποχωρήσουν και αυτοί με τη σειρά τους από το Θερμαϊκό Κόλπο, ανανεώνοντας ωστόσο το ραντεβού τους με τη Θεσσαλονίκη στις 28 Ιανουαρίου, ημερομηνία έναρξης της Agrotica.

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα να υπερβαίνουν τα 1.200, και όπως μας τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «αύριο ξεκινάμε προειδοποιητικά κλεισίματα, και αν μέχρι το Σάββατο δεν αποσύρουν το έκτρωμα που λέγεται ασφαλιστικό και φορολογικό, τότε θα κλείσουμε για όσο χρειαστεί».

Επίσης μπλόκα στήνονται σε Χαλκηδόνα, Νισέλι Αλεξάνδρειας και στην είσοδο του νομού Κιλκίς, ενώ «αν όχι αργότερα, σίγουρα αύριο», αγρότες-κτηνοτρόφοι θα παραταχθούν στον κόμβο της Κουλούρας και στο Μαυροβούνι Πέλλας.

Δυναμικά στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αλιείς, οι οποίοι «έδεσαν» τα πρώτα καϊκια στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, που βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της πόλης. «Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από τον νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγμής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ, πάνω από 150 καϊκια», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας τους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, αφού χαιρετίζει το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Στο κάλεσμα συμμετοχής για δημιουργία του 2ου μπλόκου στη Λακωνία, ο Αγροτικός Σύλλογος Αν. Μάνης επισημαίνει ότι, μετά από τις άκαρπες συζητήσεις και συναντήσεις με τους υπεύθυνους στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών, η μόνη διέξοδός μας πλέον είναι κάθε ημέρα να εντείνουμε όλο και περισσότερο τον αγώνα μας και τις διεκδικήσεις μας. Έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες. Καιρός να τις λάβουν σοβαρά υπόψη τους. «Ήρθε η ώρα. Αν όχι τώρα, πότε;»

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12:00, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων το νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

Συμβολικό αποκλεισμό με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα πραγματοποίησαν εξάλλου οι αγρότες του Ηρακλείου το περιφερειακό κατάστημα του ΟΓΑ της πόλης.

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν από σήμερα το μεσημέρι στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των αγροτών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιo εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού της Συμβουλίου της, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).  

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.,gr, protothema.gr