«Ενδο-εισαγγελικός πόλεμος» για τη χρήση προϊόντων υποκλοπής ως αποδείξεων

Έντονες αντιδράσεις στο Σώμα των εισαγγελέων έχει προκαλέσει ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας για τη χρήση προϊόντων υποκλοπής ως αποδεικτικών μέσων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και μεταξύ των μελών του ΔΣ της Ένωσης έχουν προκύψει ερωτήματα για την ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η νέα διάταξη δεν είναι εμφανές εάν και πώς συνάδει με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 19 § 3, σύμφωνα με την οποία “απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού (απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας) και των άρθρων 9 (άσυλο κατοικίας) και 9 Α (προστασία προσωπικών δεδομένων)”».
Επίσης σημειώνεται, όπως τονίζει η Γιάννα Παπαδάκου στο tovima.gr, ότι «η νέα διάταξη εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης και, επομένως, υπόκειται ευλόγως σε κριτική ως νομοθετική παρέμβαση ad rem».
Στο μεταξύ χωρίς την τροπολογία θα ήταν αδύνατον να συνεχιστούν οι έρευνες για τη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ. Οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση έχουν επίσης εκπλαγεί για τις αντιδράσεις οι οποίες τους μόνους που διευκολύνουν είναι τους εμπλεκόμενους.
Αίσθηση έχει προκαλέσει πάντως και η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τις αντιδράσεις των δικαστικών. Όπως είπε στο «Βήμα», «αντιδρούν όσοι θέλουν να μη συνεχιστούν οι έρευνες ή να καλυφθούν οι ευθύνες…»