«Λευκό αντίο» από το 2015

Με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια έρχεται το 2016. Η θερμοκρασία θα πέσει ως και 12 βαθμούς Κελσίου, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προβλέπεται χιόνι ακόμα και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μπαίνει σε «κίτρινο συναγερμό»  για τα επόμενα τρία 24ωρα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες για την επέλαση του χιονιά.

Σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης άρχισε να χιονίζει από το απόγευμα της Τετάρτης. Ο διευθυντής του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης, δήλωσε ότι χιονίζει στα ορεινά (σε υψόμετρο πάνω από 500 μέτρα) των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ελαφρά χιονόπτωση σημειώνεται από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στα σημεία όπου χρειάζεται και αποχιονίζουν.

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.300 – 1.400 μέτρων. Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, προβλήματα δεν αναμένεται να υπάρξουν τόσο από τα χιόνια, όσο από την πτώση της θερμοκρασίας, επειδή μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός.

Σε ετοιμότητα είναι οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρη Παπαλεξίου δεν σημειώνονται χιονοπτώσεις.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας

Μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας έχει λάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, οι υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους δύο αλατιέρες, πέντε υδροφόρα οχήματα με θαλασσινό νερό και έξι μικρά φορτηγά αυτοκίνητα για μεταφορά αλατιού σε στενούς δρόμους. Ακόμη, έχουν τεθεί ήδη στη διάθεση των δημοτών 1.000 σάκοι των 15 κιλών με αλάτι αποχιονισμού σε 50 προεπιλεγμένα σημεία, κυρίως σε περιοχές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα και συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη, τις 40 Εκκλησιές, την Άνω Τούμπα και την Τριανδρία.

Επιπλέον, όλες οι εποπτείες καθαριότητας του Δήμου είναι εφοδιασμένες με αλάτι σε σάκους, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες διατηρούν διαρκή επικοινωνία με τον ΟΑΣΘ, ώστε να επέμβουν άμεσα για την ομαλή λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών.

Στο μεταξύ, ο Δήμος έλαβε έκτακτα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των αστέγων. Από αύριο έως και τη Δευτέρα θα παραμείνουν προσβάσιμοι και διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του 4ου και 5ου Κ.Α.Π.Η. ώστε να παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Τα συγκεκριμένα παραρτήματα του Κ.Α.Π.Η. θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα και θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές είναι το υπνωτήριο Αστέγων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ (Ανδρέου Γεωργίου 13, τηλ. 2310 528811) από τις 5 το απόγευμα έως την επομένη ημέρα στις 11.00 και το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, που λειτουργεί, επίσης, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ PRAKSIS (Μοναστηρίου 62, τηλ. 2310527938) από τις 10.00 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Χιονίζει στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Πήλιο από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου πέφτει χιονόνερο. Το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκ. στα Χάνια και η χιονόπτωση συνεχίζεται, από τα 600 μέτρα και πάνω στο βουνό των Κενταύρων με την θερμοκρασία να βρίσκεται ήδη στο 0.

Χιόνι από αργά το απόγευμα πέφτει και σε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Μηλιές, Βυζίτσα και Δράκεια και όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση αναμένεται να φθάσει και στα προάστια του Βόλου. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αφού η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας έχει κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό της για να διευκολύνει κατοίκους και επισκέπτες που έχουν κατακλύσει την περιοχή.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, πήγε στα Χάνια όπου βρίσκονται τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ αλατιέρα ρίχνει ήδη αλάτι στο δρόμο Βόλου – Ζαγοράς για να μην κλείσει ούτε στιγμή ο δρόμος, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται.

Προληπτικά για τους οδηγούς που κινούνται προς Πήλιο, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, που πρέπει να τοποθετούν στα λάστιχα οι οδηγοί όταν συναντούν το χιόνι. Στο ύψος της Πορταριάς, υπάρχει κλιμάκιο του Τμήματος Τροχαίας Βόλου, που απαγορεύει να συνεχίσουν στα αυτοκίνητα που δεν έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στον Βόλο η θερμοκρασία στις 19.00 το απόγευμα ήταν στους 7,6 βαθμούς, πέφτει ψιλή βροχή και ο δήμος έχει ετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει ακόμη και σφοδρή χιονόπτωση, μέσα και στο κέντρο της πόλεως.

Από την Πρωτοχρονιά, ανοιχτό θα είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου στις Αγριόλευκες, στο οποίο θα λειτουργήσουν πλήρως, όλες οι πίστες χιονοδρομίας, καθώς και τα καινούργια lift που εγκαταστάθηκαν προσφάτως.

Πηγές: tovima.gr, in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ