Μια ριζική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, με θεσμούς όπως αυτός της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης και του Οικογενειακού Δικαστηρίου, προτείνει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τους ομιλητές στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Polis Art Cafe, στη Στοά του Βιβλίου. Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι αναγκαία, καθώς έχουν πια περάσει τριάντα και πλέον χρόνια από τη μεταρρύθμιση του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη.
Στην ανάγκη ύπαρξης Οικογενειακού Δικαστηρίου, όπου θα μπορεί να στηρίξει έναν νέο, καινοτόμο θεσμό, αυτό της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης, προς όφελος γονέων και παιδιών, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νικόλαος Κανελλόπουλος. “Σήμερα, όταν δύο γονείς αποφασίζουν να χωρίσουν, μπλέκουν σε ένα γρανάζι δικονομικών διατάξεων, προκειμένου ο δικαστής να δώσει τη λύση όσον αφορά το παιδί τους. Χρειάζεται η διαμόρφωση ενός νέου Δικονομικού Πλαισίου, ώστε οι γονείς να βρουν έναν δρόμο συναίνεσης προ όφελος δικός τους και του παιδιού”, σημείωσε.
Ο κ. Κανελόπουλος περιέγραψε το όραμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Οικογενειακό Δικαστήριο. “Πρέπει να “αποδικαστικοποιηθεί”, να απαρτίζεται από εξειδικευμένους οικογενειακούς δικαστές. Πριν το δικαστήριο, ο δικαστής θα υποχρεούται να έχει τον ρόλο του μεσολαβητή, ώστε να βοηθήσει τους γονείς να βρουν έναν τρόπο επίλυσης της διαφοράς”. “Η οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70%” πρόσθεσε. “Έμφαση επίσης πρέπει να δοθεί κ σε μία “εκπαίδευση” των γονέων που αποφασίζουν να ζήσουν χωριστά. Σήμερα παρεμβαίνουν το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον και ο δικηγόρος. Πρέπει να υπάρχει ένα επίσημο γραφείο ενημέρωσης, στο οποίο θα καταφεύγει κάθε γονέας και όπου μια ομάδα επιστημόνων θα τον ενημερώνει και θα τον καθοδηγεί”. Κλείνοντας, ο κ. Κανελόπουλος σημείωσε ότι η νομιμοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί υπό τον κύριο Κράλλη, θα έχει καταθέσει το πόρισμά της μέσα σε ένα μήνα.
Στην ανάγκη προώθησης της συνεπιμέλειας μέσω της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης αναφέρθηκε η Ζέφη Δημαδάμα, Γραμματέας του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ. Όπως τόνισε, είναι πολύ σημαντική για την ισορροπία του παιδιού ή παρουσία του πατέρα στη ζωή του. Μέσω της Οικογενειακής Διαμεσολάβησης τα παιδιά θα αντιληφθούν ότι θα μείνουν και με τους δύο γονείς τους. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύ σημαντική η αποδικαστικοποίηση, επεσήμανε, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας. “Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούν γονείς και παιδιά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το παιδί δεν είναι λάφυρο, ούτε μέσο εκδίκησης. Του οφείλουμε να έχει μια ισορροπία”. “Ως Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”, πρόσθεσε.
Η κυρία Δημαδάμα σημείωσε ότι υπάρχουν ασφαλώς και άλλα ζητήματα ανοικτά που χρήζουν άμεσης διαχείρισης., όπως αυτό της υιοθεσίας. “Βλέπουμε σήμερα παιδιά να στοιβάζονται στα ιδρύματα. Οι διαδικασίες πρέπει να διευκολυνθούν, ασφαλώς βέβαια με προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών”, κατέληξε.
Η σύνδεση Σωφρονιστικού Κώδικα και Οικογενειακού Δικαίου ήταν το αντικείμενο της ομιλίας του τ. Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίνου Σκανδάμη. Ο κύριος Σκανδάμης αποκάλυψε ότι -παρ’ ότι έχει ήδη επιτύχει βελτιώσεις σε επιμέρους θέματα όπως η μείωση των ποινών των ανηλίκων – πολιτική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάθεση ενός νέου Ποινικού Κώδικα στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κύριο Σκανδάμη, ο νόμος πρέπει να αντιμετωπίζει διαφορετικά από τους υπόλοιπους τη μητέρα και το ανήλικο παιδί. “Έχουμε ένα σωφρονιστικό σύστημα που εγκλωβίζει τον κόσμο. Οι εναλλακτικές ποινές ισχύουν σε πολλά κράτη. Ο ΟΗΕ έχει καταθέσει πλαίσιο εναλλακτικών ποινών. […]Η φυλακή είναι το τελευταίο καταφύγιο και πρέπει να ισχύει μόνο για εγκλήματα που απειλούν την κοινωνία”, κατέληξε.
Ο Γραμματέας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Χρονόπουλος, αναφέρθηκε στο σύμφωνο συμβίωσης “το οποίο πρέπει να ισχύσει και για τα ομόφυλα ζευγάρια”, αλλά και για τις ρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα στον Μεταναστευτικό Κώδικα. Όπως είπε: “δώσαμε το δικαίωμα στις μεταναστευτικές οικογένειες να παραμείνουν στη νομιμότητα”. Αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου – ο οποίος παρευρίσκετο στη συνέντευξη Τύπου – στην προστασία των θυμάτων ρατσιστικών ενεργειών και στη νομιμοποίηση των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών, “παρά τις παρεμβάσεις Μπαλτάκου”, που, όπως σημείωσε, εμπόδισαν να γίνουν βαθύτερες τομές στο ζήτημα.
Στο τέλος της συζήτησης, πήρε το λόγο ο κύριος Γρηγοράκος, ο οποίος παραδέχτηκε ότι “βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο και δεν μπορούμε να περάσουμε αυτές τις καινοτόμες ιδέες”. Σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα από την πλευρά του να φύγει η διάταξη για τη ρατσιστική αντιμετώπιση των γυναικών με AIDS, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος έχει κάνει αρκετές συσκέψεις για το θέμα της ύπαρξης γυναικολογικών νοσοκομείων στην Ελλάδα. Κατέληξε, λέγοντας: “Έγινα σοφότερος από αυτή τη συνάντηση και θα είμαι πάντα κοντά σας”.